De weerkaarten hebben er de grootste moeite mee om het weer rondom de feestdagen te berekenen. Alles hangt samen met de grens tussen zeer koude en zeer zachte lucht. Deze begrenzing komt tijdens kerst precies boven Nederland te liggen.

Sneeuw in Zuid-Limburg afgelopen winter. Foto: Philippe Schambergen

Koude lucht vanuit Oost-Europa heeft Nederland gisteravond bereikt en afgelopen nacht kon het daardoor flink koud worden. Onder een heldere hemel werd op de eerste astronomische winterdag meteen al matige vorst geregistreerd op tal van meetpunten.

Het koudst werd het in Eelde, met een minimumtemperatuur van -6,8 graden. Op klomphoogte vroor het er met -9,4 graden zelfs bijna streng (-10 tot -15 graden).

Vandaag warmt het rap op onder invloed van een laagstaande decemberzon. waar het vanmorgen nog overal vroor, ligt het kwik inmiddels overal boven nul. Het wordt maximaal 2 graden in het oosten tot een graad of 5 aan zee.

Komende nacht verloopt opnieuw koud met in vrijwel het hele land matige vorst. Mogelijk dat het zelfs nog een graadje kouder wordt dan afgelopen nacht. Wel lijkt mist te gaan ontstaan welke morgen moeizaam oplost. Lukt dat niet dan blijft het kwik de gehele dag onder nul steken.

Onzekere aanloop naar kerst

Donderdag beginnen depressies boven de Atlantische Oceaan dichterbij te komen en draait de stroming in de lage landen naar zuidwest. Uit die hoek wordt doorgaans zachte lucht aangevoerd en dat lijkt nu niet anders te zijn.

De temperatuur gaat flink in de lift en in de avond wordt het zelfs 10 graden. Van tijd tot tijd valt regen en de winter is dan even volledig op een zijspoor gezet. Toch ligt de grens met koude lucht maar net ten noordoosten van Nederland.

Vrijdag is het regenachtig, maar de temperatuur begint aan een geleidelijke daling. Als de wind tijdens kerstavond en kerstnacht weer de noordoosthoek opzoekt herovert de koude lucht het noorden en midden van het land.

Grote verschillen

Op Eerste Kerstdag liggen met uitzondering van het zuiden de maxima een paar graden boven nul en maken zowel het noorden als midden van het land kans op sneeuw. Doordat de grens tussen koude en warme lucht per berekening binnen de verschillende weermodellen telkens binnen een bandbreedte van ~150 kilometer beweegt is het nu nog lastig aan te geven waar het precies een witte of groene kerst wordt.

De weersverwachting voor Noord-Nederland

Aan de hand van de meest recente uitdraai van zowel het Amerikaanse als Europese weermodel lijkt het noorden redelijk sneeuwzeker. Het midden is sterk afhankelijk van de positionering van de voorste begrenzing van de koude lucht. In het zuiden is de sneeuwkans nagenoeg nul en lijkt de zachte lucht aanwezig te blijven.

De weersverwachting voor Zuid-Nederland

1 Responses to Tweedeling rond kerst