Storm Dudley heeft ons land donderdagnacht verlaten, maar zijn opvolger is al in aantocht. Storm Eunice bereikt Nederland deze vrijdag en veroorzaakt op grote schaal storm. In de kustprovincies komt het zelfs tot een zware storm.

Een onrustige zee tijdens stormweer in Scheveningen. Foto: flickr

Het is deze week bijzonder onstuimig met een komen en gaan van stormdepressies. Boosdoener is de zeer krachtige straalstroom die pal boven Nederland ligt. Die krachtige stroming op hoogte voert tal van lagedrukgebieden aan en fungeert als extra voeding voor stormen. Ze krijgen net een zetje extra waardoor de hevigheid toeneemt.

Storm Dudley was al behoorlijk fel

Ook storm Dudley werd via de straalstroom aangevoerd en was behoorlijk actief. Vooral de windstoten waren daarbij opvallend. Tot in het oosten werden vlagen tot 100 km/per uur gemeten, aan zee kwamen schuivers voor tot 115 km/per uur. Veel overlast gaf de storm niet, maar hierbij speelt het tijdstip een belangrijke rol.

Zware storm op komst

Het is nu tijdelijk even iets rustiger, maar lang zal dat niet duren. Storm Eunice ligt tegen het einde de nacht boven Ierland en trekt razendsnel richting Denemarken.

De wind trekt op nadering van de stormdepressie flink aan en bereikt rond het middaguur aan zee al stormkracht. In de loop van de middag bereikt het sterke windveld ook het oosten van het land met daar een stormachtige wind, windkracht 8. In een glooiend landschap is een uitschieter naar windkracht 9 niet uitgesloten.

Aan zee is de wind tegen die tijd al toegenomen naar windkracht 10. Daarmee is er in Nederland na 2 jaar weer officieel sprake van een zware storm. De piek wordt echter pas in de avond bereikt; met name boven de Wadden. De wind lijkt daar aan te kunnen zwellen tot windkracht 11, zeer zware storm!

Gevaarlijke windstoten

Naast de doorstaande stormwind krijgt heel het land te maken met zeer zware windstoten. Landinwaarts komen de verschillende weermodellen op het moment van schrijven (19:00 uur) met stoten tussen 90 en 120 kilometer per uur. Aan zee worden hogere waarden bereikt en kunnen schuivers voorkomen tot 130 km/u. In de avond krijgen de Wadden met de zwaarste windstoten te maken tot 150 km/u!

Impact op openbaar leven

Door het KNMI is donderdagmiddag al code oranje uitgegeven voor vrijwel het hele land. Uitzondering is Limburg, daar blijft de windsterkte nog enigszins beperkt.

Spoorbeheerder ProRail heeft laten weten vrijdagochtend een aangepaste dienstregeling te rijden. Vanaf 14:00 uur tot nader order is er helemaal geen treinverkeer mogelijk. Ook de lucht- en scheepvaart moet rekening houden met hinder.

Rijkswaterstaat roept mensen ondertussen op niet de weg op te gaan als dit niet noodzakelijk is. Windvlagen van dit kaliber kunnen gevaarlijke situaties teweeg brengen.

Stormen van deze kracht geen zeldzaamheid

De stormen van het huidige winterseizoen volgen elkaar in rap tempo op, maar bleven beperkt tot hooguit windkracht 9. De zware tot zeer zware storm van morgen is duidelijk van een ander kaliber, maar zeker geen zeldzaamheid. Sterker nog, gemiddeld krijgt Nederland eens per twee jaar met windkracht 10 te maken.

One Response to Vrijdag (zeer) zware storm