Al een volle week ogen de ontwikkelingen op de weerkaarten gunstig voor wie van winterweer houdt. Na het zachte intermezzo van afgelopen tijd lijken we volgende week over te schakelen naar winterweer met zelfs toenemende sneeuwkansen richting kerst.

Het is met temperaturen rond 9 graden nu nog ondenkbaar, maar koude continentale lucht lijkt na het weekend uit te stromen tot onze omgeving. De stroming wordt in de centrale delen -en het noordwesten van Europa veelal oostelijk waardoor zeer koude lucht uit Rusland op transport wordt gezet.

Voorwaarde om dit proces in gang te zetten is dat zich langere tijd een krachtig hogedrukgebied gaat nestelen boven het noorden van Scandinavië. De straalstroom (brenger van anti-winterweer in onze regio) wordt daardoor steeds verder naar het zuiden gedrukt waardoor de weg vrijkomt voor de serieuzere kou. Deze ontwikkeling lijkt zich na maandag te voltrekken en een eventuele blokkerende situatie behoort daarbij tot de mogelijkheden.

Enige onzekerheid

Dat het vanaf dinsdag koud wordt is nu zo goed als zeker, maar rondom kerst kan het nog alle kanten op. Zo kwam het Europees weermodel gisteren plots met een kerstdepressie opzetten op Eerste Kerstdag. Storm en regen op de kaarten veegden de winterse hoop enigszins weg, maar al snel herpakte het weermodel zich en staat de winter wederom terug op de kaarten.

Wel lijkt vrijdag zachtere lucht een poging te doen om de kou uit ons land te verdrijven. Zoals gebruikelijk gaan dergelijke dooi-aanvallen veelal gepaard met sneeuw. Afhankelijk van het wel of niet slagen van deze aanval, maakt dat de sneeuw overgaat in regen en zachte lucht terrein wint of de kou hardnekkiger is en de neerslag in vaste vorm blijft vallen.

‘Witte kerst’

Zoals de weermodellen ons nu voorspiegelen lijkt de koude plaklaag dik genoeg te zijn om haar aanwezigheid in Nederland niet zomaar prijs te geven. De kans op een witte kerst groeit daarmee gestaag en komt voor het binnenland inmiddels uit op zo’n 70%.

Het noorden van het land kan op zondag Tweede Kerstdag te maken krijgen met stevige sneeuwbuien vanaf zee. Elders wordt het dan droger en breekt de zon door.

Blijft het winters?

Uiteraard opteren enkele berekeningen voor een anti-winterse ontwikkeling, maar die zijn nog altijd sterk in de minderheid. Wel geeft het de ingewikkelde omstandigheden in de atmosfeer weer. Hoe het zich na het kerstweekend gaat ontwikkelen is nu nog lastig te zeggen.

De weermodellen voor de ultra lange termijn komen telkens weer met een blokkerend patroon. Dat zou in deze setting betekenen dat grote delen van Europa te maken blijven houden met winterse omstandigheden.

One Response to ‘Kerstwintertje’ in de maak