Het weer is sinds enkele dagen uit een ander vaatje gaan tappen. De wisselvalligheid is toegenomen en ook de wind is merkbaar aanwezig. Komende tijd blijft het wisselvallig en lijkt het meer herfst dan winter. Mogelijk dat het maandag tot de eerste officiële storm van 2022 komt.
Storm op het strand van Petten. Foto: Flickr
De wind haalt dit weekend af en toe al stevig uit, maar meer wind staat er voor maandag op het programma. Een stormdepressie met de naam Corrie trekt zondag via Schotland naar Nederland om vervolgens in de nacht naar maandag en maandagochtend over Nederland te koersen.
Vooral de Zuid-Hollandse en Noord-Hollandse kust krijgen er tijdens de ochtenduren flink van langs. De windstoten kunnen daar oplopen tot 120 km/uur. Iets dieper landinwaarts treden windstoten op van 100 tot 110 km/uur.
Ook boven het midden, oosten en zuiden wordt het onstuimig, maar pakken de windstoten iets minder hevig uit.
Vanwege de koers van het lagedrukgebied blijft het in het noordoosten en oosten in eerste instantie vrij rustig, al trekt daar later op de dag de wind wat aan. Zware windstoten worden er echter niet verwacht.
Corrie eerste officiële storm van 2022
De Britse weerdienst heeft de stormdepressie inmiddels de naam Corrie gegeven. Voorwaarde voor het uitgeven van een stormnaam is dat de depressie voldoet aan de eigenschappen van een officiële storm. Zondag krijgen de Britse Eilanden daar al mee te maken. Doordat de Britten een naam aan de storm hebben gegeven nemen wij dat in Nederland ook over. Toch betekent dit niet automatisch dat ons land ook daadwerkelijk met officiële stormkracht te maken krijgt.
Zowel het Amerikaanse als Europees weermodel laten de wind maandagnacht toenemen tot stormkracht aan de westkust en soms tippend aan windkracht 10 op zee. Om het natuurgeweld vervolgens als officiële storm de boeken in te laten gaan dient de gemiddelde windsnelheid minstens 1 uur gelijk te zijn aan windkracht 9 of hoger.
Toegevoegd op 30-01-2022 om 16:00 uur
Hoge waterstanden verwacht
Doordat de wind uit een noordwestelijke richting komt wordt het zeewater extra opgestuwd en richting Nederland geblazen. Dit resulteerde zondagochtend op de Wadden al voor ondergelopen kades. Morgen lijkt dit op meer plaatsen te kunnen gebeuren.
De noordwesterstorm gaat eveneens hoge golven produceren doordat de golven vanuit noordwestelijke richting een enorme afstand kunnen afleggen en door niets gehinderd worden. Bij een wester- of zuidwesterstorm liggen we in de luwte van Engeland, daar is nu geen sprake van.
Blijf op de hoogte via onze sociale media zoals Twitter en Facebook.