Nederland kreeg vrijdag te maken met storm Eunice. In de kustgebieden stond langere tijd een zware storm, maar ook landinwaarts was het bijzonder onstuimig. Vooral de zeer zware windstoten tot 145 km/u zorgden voor grootschalige overlast.

Storm aan de noordelijke kust. Foto: Maurice Hamming.

De overlast van storm Eunice is enorm. Uit het gehele land kwamen tegen het einde van de middag en een groot deel van de avond honderden meldingen binnen over stormschade. Vooral veel bomen moesten het ontgelden en vielen bij bosje neer. Daarbij zijn helaas vier personen om het leven gekomen.

Uit tal van regio’s komen schademeldingen binnen zoals afgerukte daken, weggewaaide gevels en dakpannen die verspreid door de straat liggen. Mede daardoor is de schade aan voertuigen is aanzienlijk.

Op het spoor is de schade groot. Foto: ProRail

Vaak fout ging het vandaag ook op de Nederlandse wegen. Vooral in de westelijke helft schaarde tientallen vrachtwagens doordat de wind teveel vat kreeg op de vrachtwagencombinatie. Ook waaide onderdelen van matrixborden, lichtmasten en geluidsschermen de weg op wat tot gevaarlijke situaties leidde.

Ook het vliegverkeer ondervond hinder. Honderden vluchten werden geannuleerd of omgeleid. Op het spoor is de situatie niet veel beter. Al sinds 14:00 uur vanmiddag rijden er geen treinen om eventuele calamiteiten voor te zijn. Spoorbeheerder ProRail laat weten dat er zaterdagochtend nog niet gereden kan worden.

De omvang van de schade wordt momenteel in kaart gebracht. Wel is bekend dat er tot nu toe zeker 50 schademeldingen zijn binnengekomen. Zodra de storm gaat liggen zullen storingsploegen de baan vrijmaken. NS weet nog niet wanneer de reguliere dienstregeling van start kan gaan.

.

Wij zijn vrijdagochtend om 10:00 uur een liveblog gestart om de laatste ontwikkelingen en gebeurtenissen rondom storm Eunice te delen. Onderstaand is het liveblog terug te lezen.

[02:29] Code rood en oranje zijn overal ingetrokken. Wat rest is code geel voor het noorden en midden van het land wegens zware windstoten. Daarmee komt het liveblog ten einde.

[22:39] Storm Eunice was de zwaarste storm sinds tenminste 18 januari 2018. Op uitgebreide schaal kwam het tot zware storm met op de meetpunten Houtribdijk en Vlieland zelfs een zeer zware storm.

De hoogst gemeten windstoten:

  • Cabauw: 145 km/u
  • Houtribdijk: 145 km/u
  • Hoek van Holland: 141 km/u
  • Vlieland: 138 km/u
  • Vlissingen: 135 km/u

[21:04] In Zeeland en Zuid-Holland is een einde gekomen aan het weeralarm (code rood) en geldt tot vannacht code geel. In Utrecht heeft code oranje eveneens plaatsgemaakt voor code geel. Voor het noordelijk kustgebied blijft code rood voorlopig nog van kracht.

[20:31] Code oranje is zojuist voor de provincies Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant ingetrokken. Wel geldt daar nog code geel tot het begin van de nacht wegens zware windstoten.

[19:27] De hoogste windsnelheden vinden we momenteel terug in in de provincies Groningen, Friesland, Noord-Holland en op de Waddeneilanden. In die regio staat een zware storm en komen windstoten tot 130 km/u voor. Zowel de uurgemiddelde wind als de windstoten zullen komende uren toenemen daar.

[18:42] In het midden en zuiden van het land is storm Eunice over haar hoogtepunt heen. Komende uren neemt de wind daar geleidelijk af, al komen er voorlopig nog wel zeer zware windstoten voor. In het noorden zwelt de wind komende uren juist nog wat aan en is de piek pas in de loop van de avond.

[18:14] Ondanks het hevige natuurgeweld wagen sommigen toch een wandeling door de duinen. Dat levert onstuimige plaatjes op zoals hier op de beelden vanuit Texel te zien is.

[17:53] Helaas zijn er tot nu toe al drie dodelijke slachtoffers te betreuren door de hevige storm. Omvallende bomen, rondvliegende dakpannen en ander puin zorgen momenteel voor levensgevaarlijke situaties.

[17:21] Een groot deel van Nederland ontving zojuist een NL-Alert:

Noodwaarschuwing

Extreme weersomstandigheden in grote delen van Nederland. Blijf binnen. Bel alleen 112 bij levensgevaarlijke situaties. Het noodnummer is overbelast. Nadere informatie en updates op politie.nl.

[17:03] De wind is op de Houtribdijk toegenomen naar windkracht 11, daarmee is sprake van een zeer zware storm. Ook de windstoten zijn bijzonder sterk met zojuist een stoot van 146 km/u in Cabauw.

[16:29] Vanuit het westen komen steeds meer meldingen over stormschade binnen. Tal van daken zijn van huizen gerukt, gevels die bezwijken onder de harde wind en vele bomen die niet bestand zijn tegen windstoten van dit kaliber.

[15:05] Op meerdere plekken in het westen van het land komen nu zeer zware windstoten voor tot 140 km/u. Aan kop gaat Hoek van Holland met een schuiver van liefst 141 kilometer per uur. Komende uren kan dat nog overtroffen worden.

[15:02] Aan zee neemt de wind nu snel toe en wordt op sommige meetpunten al een zware storm gemeten, windkracht 10. Verder komen al zeer zware windstoten voor tot 125 km/u (34.7 m/s)!

[14:19] In Engeland heeft de storm inmiddels al flink huisgehouden en voor veel schade gezorgd. De Britse weerdienst heeft ten zuiden van Engeland windstoten geregistreerd van 140 tot 170 km/u. Extreme uitbijter is Isle of Wight, een klein eilandje ten zuiden van het vasteland. Daar werd met een windstoot van 196 km/u de hoogste windstoot ooit gemeten boven Engels grondgebied.

Diezelfde storm koerst komende uren richting Nederland.

[13:27] Een felle buienlijn trekt over het land (koufront) waarachter de wind snel aanzwelt. Op steeds meer plaatsen komen nu zware windstoten voor tot 100 km/u. Zoals eerder gemeld zal de wind vanmiddag alleen maar verder toenemen.

[12:25] Op verschillende meetpunten langs zee is de wind al toegenomen tot stormachtig. Komende uren breidt het windveld zich uit over heel Nederland en neemt daarbij tot de avond flink in kracht toe.

[11:32] Het is nu nog vrij rustig, maar de Britse Eilanden hebben al volop te maken met de steeds verder activerende storm Eunice. Op de satellietbeelden krijgt de stormdepressie steeds meer vorm.

Satellietbeeld van 10:30 uur. Afbeelding van Sat24.com

[10:13] Door het KNMI is zojuist een weeralarm uitgegeven voor Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Friesland, Flevoland en de Wadden. Voor de overige provincies (m.u.v. Limburg) geldt code oranje.

Het piekmoment van de storm valt tussen 15:00 en 03:00 uur. Windstoten van 120 ~ 130 km/u in het binnenland tot 140 ~150 kilometer per uur in het noorden en noordwesten!

One Response to Eunice trekt over Nederland