Zachte lucht is onderweg naar Nederland, maar de kou laat zich niet zomaar verdrijven. Het vriest op veel plaatsen nog, terwijl het op hoogte al wat opgewarmd is. Dit resulteert in ijzel en ijsregen met grote gladheid tot gevolg.

Spiegelgladde wegen door ijzel. Foto: Jannes Wiersema

Afgelopen nacht heeft het in het hele land een paar graden gevroren. Ook voorgaande dagen vroor het en dat zorgt voor een goed afgekoelde toplaag van de grond.

Zachtere lucht vanaf de oceaan doet vanochtend een poging de koude lucht te verdrijven. Toch gaat dit proces vaak erg traag en dat is vandaag niet anders.

Op hoogte warmt het weliswaar al op, maar op anderhalve meter hoogte vriest het nog overal. Tegelijkertijd trekt een actief neerslaggebied van west naar oost over het land.

Door de koude luchtlaag aan de grond valt de neerslag in de vorm van ijzel en ijsregen. Lokaal is sneeuw ook mogelijk, al wordt er vrijwel geen accumulatie verwacht.

Later vanochtend lukt het de warmere lucht om de onderste koude luchtlaag te verdrijven, maar de vorst zit dan nog wel in de grond waardoor de gladheid nog tot in de middag aan kan blijven houden.

Kerstdagen verlopen koud

De zachte lucht blijft tot kerstavond in het land, maar vanaf kerstnacht is het weer de beurt aan de winterkou. Beide kerstdagen verlopen in het midden en noorder van het land koud en af en toe valt er sneeuw. Het zuiden blijft in de zachtere lucht zitten.