Veranderingen in het Nederlandse weer kunnen soms zeer abrupt plaatsvinden. Hadden we eerst te maken met een zeer nat voorjaar; inmiddels staan de regenmeters sinds half mei kurkdroog. Lokaal beleven we zelfs de langste aaneengesloten droge periode ooit!

Jonge plantjes en gewas hebben grote behoefte aan water. Foto: Pexels

Het zal niemand zijn ontgaan: de natuur begint het zichtbaar moeilijker te krijgen door het uitblijven van regen. Vooral de toplaag is gortdroog en jonge plantjes en gewas kunnen dan ook lastig groeien door het korte wortelgestel dat zij nog hebben. De droge grondlaag wordt met de dag dikker en zolang neerslag uitblijft zal dit proces door blijven gaan.

De laatste keer dat er landelijk noemenswaardige neerslag was gevallen dateert alweer van 12 mei. Dat was de dag die een zeer natte periode afsloot. Sindsdien is het op een paar lokale spatjes na droog gebleven. Lokaal is nu sprake van een record met bijvoorbeeld in De Bilt inmiddels een aaneengesloten periode van 34 dagen zonder regen. Zo zijn er meer plekken in Nederland aan te wijzen waar een dergelijke reeks loopt. Toch kunnen we niet spreken van een landelijk record.

Data: KNMI

Voor de landelijke meting van neerslag wordt gekeken naar 13 meetpunten verspreidt over het land. Zowel op 23 mei als op 7 juni viel ergens op die punten neerslag. Daarom is de droogste reeks van 2023 op 7 juni met 15 dagen ten einde gekomen.

Einde in zicht?

Een groot deel van de meest recente berekeningen van de verschillende weermodellen zinspelen volgende week op regen van betekenis, maar de hoeveelheden verschillen van run tot run. Wat wel vaststaat is dat er tot zondagmiddag nergens een spatje regen valt en de droogte nijpender wordt. De temperaturen gaan daarbij weer omhoog met op zondag op grote schaal 30 graden.

Zondagavond komt een lagedrukgebied dichterbij en een daaraan gekoppelde vore trekt in de avond en nacht over ons land. Op die lijn kunnen in de avonduren al enkele buien ontstaan, maar meer buien staan voor de nacht naar maandag op het programma. Het kan soms flink onweren en lokaal valt een flinke hoeveelheid regen. Buien zijn wel van lokale aard waardoor de droogte op veel plaatsen nog voortzet.

Maandagochtend vallen nog enkele buien, maar de dag verloopt verder afwisselend bewolkt en drukkend warm. In de loop van de dag komt vanuit Frankrijk een nieuw lagedrukgebied opzetten met daaraan gekoppeld een zeer actieve buienzone. Deze trekt in de avonduren en nacht naar dinsdag over het land en lijkt ditmaal een groot deel van Nederland een forse hoeveelheid aan neerslag te geven.

One Response to Neerslagtekort neemt verder toe