Door de aanhoudende noordoostenwind kon het lange tijd niet echt opwarmen in Nederland, maar met een naar zuidoost draaiende wind komt de aanvoer van hitte nu snel op gang. Vooral landinwaarts kunnen we ons opmaken voor enkele tropische dagen en mogelijk zelfs een lokale hittegolf.

Deze werkweek verloopt tot nu toe zonnig en met uitzondering van het noorden aangenaam warm. Voor veel mensen zijn dit toch wel de meest ideale middagtemperaturen en ook de nachten verlopen nog heerlijk koel. Daar komt vanaf morgen verandering in. De aangevoerde lucht is dan een stuk warmer en ook wat vochtiger. De maxima lopen uiteen van 22 tot 25 graden aan zee tot lokaal 30 graden landinwaarts.

Het weekend verloopt vervolgens tropisch met op uitgebreide schaal temperaturen rond 30 graden. De zon schijnt nog altijd uitbundig, al lijken er zondag wel steeds meer stapelwolken te gaan ontstaan en is een lokale bui niet uit te sluiten. De nachten verlopen eveneens een stuk warmer dan we gewend zijn dit jaar. Vooral in de steden duurt het lang voordat het kwik onder de 20 graden is gezakt. Buiten stedelijk gebied liggen de minima tegen het einde van de nacht rond een graad of 17.

“In Nederland is een (lokale) hittegolf een opeenvolging van minimaal 5 zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), waarvan er minimaal drie tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger) zijn.”

Ook na het weekend weet de zon van geen wijken en zet het zomerweer door. De wind heeft de neiging om de vertrouwde noordoosthoek weer op te zoeken en daarmee zakken de middagtemperaturen opnieuw naar aangenamere waarden. De aanhoudende droogte zal daarmee steeds meer verscherpen.