De julimaand verliep al uitzonderlijk droog en augustus lijkt dat stokje over te nemen. Tot zover de rekenkracht van de weermodellen reikt is er geen zicht op regen. In combinatie met veel zon en hoge temperaturen wordt de droogte steeds nijpender.
Een grotendeels drooggevallen rivier in ons aanvoergebied. Foto: Sven Lachmann
Hogedrukgebieden domineren al een tijdje het weerbeeld waardoor storingen boven de Atlantische Oceaan op geruime afstand worden gehouden. De laatste significante neerslag viel eind juni, maar ook toen was al sprake van toenemende droogte. In juli viel uitzonderlijk weinig regen en behoort het huidige droogteseizoen (gemeten van 1 april tot 30 september) inmiddels tot de 5% van jaren met grote droogte.
Met het verschijnen van augustus op de kalender is er in de atmosfeer weinig verandert. Nog altijd komt er geen hemelwater omlaag en lijkt regen tot minstens halverwege augustus uit te blijven. Er zijn signalen dat ook daarna hogedruk invloeden aanwezig blijven. Zolang er geen serieuze westelijke stroming op gang komt zal de droogte steeds extremere proporties aannemen.
Lage waterstanden
Nu al kampen verschillende rivieren met zeer lage waterstanden. Daardoor kunnen op tal van plekken geen pontjes meer varen en heeft de scheepvaart hinder doordat deze minder beladen kunnen worden voor een minder lage diepgang. Ook kunnen schepen elkaar op verschillende plaatsen niet meer passeren.
Daarnaast vallen zijrivieren en beken steeds meer droog en komt het watersysteem onder druk te staan. Boeren kunnen bijvoorbeeld geen water meer gebruiken uit beekjes en sloten en moeten terugvallen op grondwater. Ook waterzuiveringsinstallaties merken de afnemende beschikbaarheid van water en geven dan ook het advies zuinig om te gaan met watergebruik.
De hogere delen van Nederland zijn sterk afhankelijk van regen. Daar wordt de natuur momenteel dan ook het hardst geraakt. De wortels van bomen en struiken moeten daar altijd al dieper dan elders op zoek naar water, maar dit seizoen is de laag aarde tot waar de wortels komen feitelijk al droog.
Niet alleen de droogte houdt lang aan
Niet alleen de droogte lijkt lang aan te houden, ook de zomerse temperaturen weten van geen wijken. Sterker nog, de warmte intensiveert na het weekend en de kans op een landelijke hittegolf groeit met de dag. Vooral de lange termijn (7+ dagen vooruit) oogt zeer zonnig en droog met maxima rond tropische waarden. De atmosfeer bevindt zich als het ware in een geblokkeerde situatie waar we niet meer zo snel uitkomen.
One Response to Droogte steeds nijpender