Zeer warme lucht sijpelt momenteel via het zuiden Nederland binnen en zorgt komende twee dagen voor een hitte-piek. Vooral dinsdag wordt een uitzonderlijk hete dag met maxima tot 39 graden. Vanaf woensdag zet een afkoeling in en wordt het aangenamer.

Mensen zoeken massaal het strand op. Foto: Rob Plasschaert

Al wekenlang hebben Frankrijk en Spanje te maken met extreem hoge temperaturen. Een deel van die luchtsoort bereikt momenteel de Benelux wat resulteert in snel oplopende thermometers. Vandaag is het met 23 tot 27 graden nog aangenaam zomerweer, maar vanaf morgen wordt het voor veel mensen afzien.

Na een voorlopig laatste vrij koele nacht loopt het kwik morgen onder zonnige omstandigheden razendsnel op. Al rond het middaguur wordt op veel plekken de tropische grens van 30 graden doorbroken. Uiteindelijk wordt het overal (inclusief de stranden) 30 tot 34 graden. Alleen op de Wadden is het met een graad of 28 minder heet.

In de nacht naar dinsdag krijgen we te maken met een plakkerige nacht. Het duurt lang voordat de temperatuur in de avond zakt. Rond middernacht is het op veel plaatsen nog 20 graden en lijkt daar tegen de vroege ochtend slechts kortstondig onder te komen.

Dinsdagochtend wordt de oven aangezet en schiet de temperatuur nog wat sneller dan maandag de lucht in. In de loop van de ochtend verschijnen de eerste dertigers al op de thermometers en tegen lunchtijd zou het in het zuiden lokaal al 35 graden kunnen zijn. Uiteindelijk komen de maxima uit tussen 28 en 32 graden in het noordelijk kustgebied tot 35 en 39 (wellicht een afgeronde 40) graden in het midden en zuiden van het land.

Hitte snel ten einde

De nacht naar woensdag verloopt uitzonderlijk warm. Door toenemende bewolking en windstille condities kan het slechts moeizaam afkoelen. De minima komen rond een graad of 22 uit, maar in de grote steden kan het tijdens de nacht zelfs niet verder afkoelen dan 25 graden.

Vanaf woensdag overdag maken stevige buien een einde aan de extreme warmte en stokt het kwik van noord naar zuid tussen 25 en 29 graden. Daarmee houdt de hitte net niet lang genoeg aan en lijkt het ook lokaal niet meer tot een hittegolf te kunnen komen deze week. Landelijk was die kans trouwens al nihil.

De dagen daarna blijft het weerbeeld met temperaturen rond 24 à 25 graden en redelijk zonnig weer op een zomers niveau, maar is er wel kans op een enkele bui. De nachten verlopen weer een stuk aangenamer waardoor het binnenshuis ook weer snel tot een behaaglijke temperatuur af kan koelen.