De zomer heeft voorlopig geen plannen ons land te verlaten en lijkt volgende week zelfs nog een tandje bij te schakelen. Na een relatief koel weekend arriveert een nieuwe bel met zeer warme lucht. Dit kan het startschot zijn van een landelijke hittegolf.

Verkoeling zoeken in het zwembad. Foto: Pexels

De zomervakantie kan voor velen niet meer stuk. Zon in overvloed, droogte en warmte maken van ons land deze zomer een ideale vakantiebestemming, al begint de droogte wel steeds nijpender te worden. Soms hebben we last van een klein dipje in het weerbeeld, maar zelfs dan is het met temperaturen van 19 tot 23 graden nog prima vertoeven.

Vandaag wisselen zon en wolken elkaar af en valt lokaal een drup regen. Het mindere weer wordt veroorzaakt door een zwak koufront dat van west naar oost over het land trekt. Achter dat front breidt een hogedrukgebied zich uit richting onze contreien en stabiliseert heeft weerbeeld.

Het weekend verloopt vrij zonnig en droog met maxima rond een graad of 22 à 23. De wind komt uit een noordelijke richting waardoor de zomerwarmte ons land tijdelijk links laat liggen.

Nieuwe bel met zeer warme lucht

Na het weekend krijgt de stroming steeds meer de voorkeur om vanaf het vasteland te waaien en kan zomerwarmte ons via een kleine oostelijke omweg bereiken. Met op maandag 25 graden en dinsdag alweer 28 graden is de zomer volop terug.

In de loop van de week zoekt de wind de zuidoosthoek op en is het de beurt aan tropische warmte om ons land te veroveren. Het kwik ligt vanaf woensdag dan ook op veel plaatsen rond of boven de 30 graden. Richting volgend weekend opteert het gros van de berekeningen (die de verschillende weermodellen maken) voor een voortzetting van de hitte.

Daarmee zou de aanstaande zomerse periode de aanzet kunnen geven tot de eerste officiële hittegolf sinds augustus 2020. Lokaal was dit in juli al gelukt, maar in De Bilt (landelijk meetpunt) voldeden we net niet aan de criteria.

One Response to Mogelijke hittegolf op komst