De meesten zullen afgelopen nacht weinig gemerkt hebben, maar in sommige delen van het land spookte het flink. Enkele felle onweersbuien trokken over delen van het land en dat ging gepaard met een ware lichtshow.
De lucht was warm en vooral hogerop onstabiel, maar toch lieten de weermodellen een vrij kleine kans op onweersbuien zien. Vooral lokaal kon er een buitje ontstaan. De ontwikkeling van de hevige onweersbuien afgelopen nacht kwam dan ook vrij onverwachts.
Het was gisteravond nog lang warm met temperaturen tot middernacht tussen 14 en 18 graden. Op wat lichte buitjes na leek er weinig aan de hand. Rond 22:45 ontstond echter tussen Arnhem en Apeldoorn een eerste onweersbui en daarna gingen de ontwikkelingen razendsnel. Deze eerste bui ontwikkelde zich tot een buienlijn en leverde vooral boven Utrecht en het westen van Gelderland al flink wat geflits op.
Verder westwaarts trekkend zwakte de lijn af, maar tegelijkertijd ontstond rond de klok van twee een zwaar exemplaar in de omgeving van Tiel. De snelheid waarmee dit gebeurde is kenmerkend bij dit type onweersbui, namelijk Pulse Storm. Deze buien ontstaan razendsnel, maar kunnen ook weer net zo snel verdwijnen.
De bui boven Tiel groeide in sneltreinvaart uit tot een omvangrijk onweercomplex waarin het zogenaamde “stroboscoop onweer” zichtbaar was. Ontladingen volgden elkaar boven Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland in rap tempo op. Daarnaast viel veel regen en kwam het in de buienkern tot hagel. Een kenmerk bij dit type onweer is dat de ontladingen zich voornamelijk in/tussen de wolken (CC) bevinden waardoor bijvoorbeeld ook de donder regelmatig uitblijft. Toch zijn er ook bij dit type onweer enkele ontladingen die de grond bereiken. Altijd oppassen dus als je het buitengebied opzoekt.
Ook komende 48 uur is er kans op dergelijke buien, al wordt de buiigheid vanmiddag onderdrukt en schijnt de zon uitbundig. Vanavond, komende nacht en morgen overdag is de kans op onweer het grootst.
Omslagfoto: onweer boven Reeuwijk (ZH) | Bert van Dijk