We hebben er even op moeten wachten, maar deze week kan warme lucht Nederland bereiken. Met een naar zuid en later oost draaiende wind wordt het komende dagen snel warmer, maar neemt tegelijkertijd ook de kans op onweer toe.

April startte nog voortvarend met temperaturen ruimschoots boven het klimatologische gemiddelde, maar vanaf halverwege de maand dook het kwik omlaag en was het in de middag veelal een graad of 10. De winterse buien die soms overtrokken maakte het contrast nog groter. In de nachten kwam het zelfs af en toe tot vorst.

In aanloop naar Koningsdag gingen de scherpste kantjes uit de kou en afgelopen weekend was het met gemiddeld 15 graden al een stuk aangenamer. Wel vielen er enkele buien.

Vandaag en morgen zijn twee overgangsdagen en is het met gemiddeld 20 graden en weinig wind heerlijk vertoeven. Vooral vandaag schijnt daarbij de zon uitbundig. Morgen trekken regelmatig wolkenvelden over het land en valt er in de ochtend en begin middag her en der wat lichte regen. In de avond een toenemende kans op een enkele onweersbui.

Woensdag bevinden we ons nog wat dieper in de warme lucht en wordt het op uitgebreide schaal zomers warm. Plaatselijk kan het in het binnenland 27 graden worden. De dag verloopt veelal zonnig, maar in de loop van de dag ontstaan steeds meer stapelwolken. Woensdagavond en tijdens de nacht naar donderdag lijkt een gebied met onweersbuien van het zuiden uit over het land te trekken.

De dagen daarna zet de temperatuur een geleidelijke daling in om tijdens het weekend rond een graad of 17 uit te komen. Het bevrijdingsweekend verloopt daarmee een tikkeltje warmer dan Koningsdag, maar net als toen wel licht wisselvallig.