Het is en blijft voorlopig wisselvallig, maar qua temperatuur zitten we er komende dagen warmpjes bij. Vooral zaterdag zien we een uitschieter en lijken we op grote schaal de eerste officiële zomerse dag te kunnen noteren. Erg vroeg, maar niet zeldzaam.

Met al die regen deze week is het nu nog lastig in te beelden, maar zaterdag vertoeven we volop in zomerse sferen. Een portie zeer warme lucht uit Afrika veroverd komende dagen grote delen van Europa en doet de temperatuur pijlsnel oplopen. Het is overigens niet alleen warmte wat uit die hoek komt, ook saharastof wordt meegevoerd. Dit zagen we vorige week ook gebeuren wat tevens fraaie beelden opleverde tijdens de zonopkomst en -ondergang.

Het is vandaag en morgen nog even door de zure appel bijten, maar de temperatuur komt al merkbaar hoger te liggen. Wordt het vandaag gemiddeld 14 graden, morgen komt het kwik al uit rond een graad of 17. In de nacht naar zaterdag trekt opnieuw een regenzone over het land, maar ditmaal markeert het de voorste begrenzing van de zeer warme lucht. Achter die zone klaart het op en komt de opwarming snel op gang.

De zaterdag verloopt vervolgens zonnig en rond lunchtijd is het op de meeste plekken al een aangename 20 graden. In de middag loopt de temperatuur uiteindelijk op naar 22 tot 24 graden aan zee en liefst 25 tot 27 graden in het binnenland. Een kleine kanttekening die opgemaakt moet worden is de eerder benoemde stof afkomstig uit de Sahara. Deze kan de zon wat gaan hinderen waardoor de temperatuur enkele graden achterblijft.

Vanaf zondag keert het wisselvallige weer terug en gaat de temperatuur ook weer wat omlaag. Al is het de eerste dagen met 18 graden nog weinig klagen. Later in de week komt de temperatuur weer rond het normaal voor half april te liggen.