Er voltrekt zich een opmerkelijke ontwikkeling op de weerkaarten. Na een recordzonnige en droge periode met zeer zacht weer lijkt het rond de maandwisseling winter te worden. Sneeuw en kou staan op de planning. En nee, dat is geen 1 aprilgrap.

Dat het kouder zou worden en tegelijkertijd ook wisselvalliger stond al even in de weerkaarten, maar dat het weerbeeld zelfs winterse trekjes lijkt te krijgen is iets van de laatste dagen. Kwam eerst het Amerikaanse weermodel met kou en sneeuw, inmiddels is ook het Europees model overstag.

Beide modellen laten in de loop van donderdag een met zeer koude lucht gevuld lagedrukgebied over Nederland trekken. Vanwege de trage verplaatsing zijn daarbij grote neerslaghoeveelheden mogelijk. In eerste instantie zal voornamelijk regen vallen, maar door de intensiteit en lange duur zal de lucht rap afkoelen en de regen overgaan in sneeuw.

Hoeveel sneeuw valt er?

De Amerikanen zijn behoorlijk fanatiek als het gaat om de sneeuwhoeveelheden. Zij komen tot 30 centimeter op de proppen, waarvan de eerste uren de sneeuw direct zal smelten. De Europeanen gaan voor minder sneeuw, maar met hoeveelheden tot 20 centimeter nog altijd ongekend veel voor eind maart/begin april.

Neerslagverwachting voor donderdag en vrijdag. Bron: WXCHARTS

Anders dan in de winter is de grond verre van koud, helemaal met de zeer zachte voorgeschiedenis. Het is daarom dan ook de vraag hoelang de aarde haar warmte kwijt kan en de vorming van een sneewegdek tegen kan gaan. Dit proces en de mogelijke koersveranderingen van het lagedrukgebied maken het lastig een duidelijke schets te maken van wat ons rond de maandwisseling precies te wachten staat.

Voorzichtige prognose

Vooralsnog houden we het op een maximumtemperatuur van 4 graden op donderdag. In gebieden waar neerslag valt zakt het kwik richting het vriespunt. Van tijd tot tijd valt regen waarbij de neerslag steeds vaker een vaste vorm krijgt. In de avond en nacht naar vrijdag ligt het kwik iets onder nul en komt het op veel plaatsen tot sneeuwval. Accumulatie van 5 tot 10 centimeter is mogelijk.

Vrijdag valt eerst nog winterse neerslag, maar in de middag trekt de neerslagzone naar het zuiden toe weg. Het is met maxima rond een graad of 3 nog altijd aan de koude kant. In het weekend volgen zonnige periode waardoor het kwik overdag weer iets uit het dal klimt. De nachten lijken nog wel zeer koud te verlopen met op uitgebreide schaal matige vorst.

One Response to Mogelijk winterse maandwisseling