Met een overvloed aan zonuren en de zeer hoge temperaturen zijn we de afgelopen weken behoorlijk verwend. Helaas tekent zich op de weerkaarten na het weekend een flinke weeromslag af. De aangevoerde lucht wordt steeds kouder en vochtiger.

Het hogedrukgebied (brenger van het mooie weer) trekt komende dagen naar het oosten van Europa weg. Storingen boven de Atlantische Oceaan liggen al op de loer en lijken vanaf dinsdag aan land te komen.

Na de afgelopen extreem droge weken lijken de laatste dagen van de maartmaand nog wat neerslag op te kunnen leveren. De hoeveelheden zullen het tekort niet meer aan kunnen vullen, maar de natuur zal er desondanks blij mee zijn. Hoeveel er tot 31 maart nog zal vallen is onzeker, de grotere hoeveelheden lijken pas na de maandwisseling te arriveren.

Rondom de Veluwe is nog altijd geen druppel regen gevallen en daar lijkt een absoluut droogterecord voor een voorjaarsmaand dan ook reëel te worden. Ook op andere plekken is het erg droog met een maandsom van slechts 1 tot 5 millimeter in het midden en zuiden van het land. In het noordwesten en langs de oostgrens is het met 10 tot 15 millimeter iets natter.

Aanzienlijk kouder

Dit weekend hebben we nog te maken met voorjaarsachtige temperaturen, maar vanaf maandag zet de temperatuur een geleidelijke daling in. Vanaf maandag wordt het niet warmer dan 15 graden en in de loop van de week zakken we zelfs terug naar waarden ruim onder 10 graden.

Tijdens de nacht kan het mogelijk tot een graadje vorst komen. Zicht op een volgend zacht en zonnig intermezzo is er nog niet.

One Response to kwik raakt in verval