Wie vanochtend in het midden van het land de gordijnen open deed zag een witte wereld. Vooral op en rondom de Veluwe lag enkele centimeters sneeuw. Serieuzere sneeuwval volgt later vandaag en zorgt op veel plaatsen voor een pak sneeuw.

Stevige sneeuwval in Amersfoort vanochtend vroeg. Foto: Wouter Meems

Een zone met bewolking en neerslag ligt boven Nederland waaruit afgelopen nacht en vanochtend van tijd tot tijd neerslag viel. Op en rondom de Veluwe was de intensiteit van de sneeuwval hoog genoeg om een sneeuwdekje te vormen.

Wegen en stoepen bleven schoon, maar op vegetatie, auto’s en daken kon het witte goedje uiteindelijk blijven liggen. Dat het op de grond nog niet wit werd heeft te maken met de inmiddels opgewarmde grond en de uitstraling daarvan.

Het beetje sneeuw dat was gevallen is inmiddels alweer gesmolten, al melden diverse meetpunten in het oosten van het land alweer lichte sneeuwval en de vorming van een dun sneeuwlaagje.

Meer en intensievere sneeuwval in aantocht

Vanuit het noorden trekt komende uren een zone met regen het land binnen en zal vanavond steeds verder intensiveren. Door de intensiteit koelt de lucht af waardoor de regen vrij rap over zal gaan in sneeuwval. De zone trekt vrij traag van noord naar zuid over het land en kan op veel plaatsen 5 tot 10 centimeter sneeuw achterlaten.

Het voorjaar en de winter gevangen in één foto. Foto: Stephan van Loon

Op 1 april zal vrijwel het hele land ontwaken in een besneeuwde wereld. Lang zal de winterse pret niet duren, in deze tijd van het jaar heeft de zon al behoorlijk wat kracht. Ondanks de bewolking bereiken de zonnestralen en daarmee de warmte het aardoppervlak en zal de sneeuw in de middag overal weer verdwenen zijn.

In het oosten en zuidoosten kan de sneeuwval morgen nog een tijdje doorgaan waardoor het sneeuwdek tot in de avond in stand blijft.

Zonniger, maar wel koude nachten

Later op vrijdag klaart het op en in de nacht naar zaterdag hebben we te maken met vrij heldere condities. We bevinden ons in polaire lucht en bij weinig wind zal het dan ook flink afkoelen. Landinwaarts vriest het 2 tot 4 graden.

Zaterdag volgt een vrij zonnige dag waarbij het kwik weer iets uit het dal klimt. De nacht naar zondag verloopt wederom helder en op uitgebreide schaal lijkt het dan tot matige vorst te kunnen komen. Zondag overdag is het nog vrij zonnig, maar na het weekend wordt het grijs en wisselvallig.