Het is een komen en gaan van stormdepressies en ook deze zondag dient zich een nieuwe storm aan. Zicht op een rustiger weertype is er nog altijd niet, al lijkt een storm qua kracht zoals Eunice voorlopig niet aan de orde.
De winter in Nederland staat bekend om zijn grillige karakter. Zachte intermezzo’s met regen en koude perioden met sneeuw wisselen elkaar af en soms trekt een storm over. Opvallend is dat tijdens het huidige winterseizoen de stormen elkaar wel heel rap opvolgen.
Stormdepressie Eunice was alweer de vierde storm van het winterseizoen en daar komt tegen het einde van zondag nummer zes bij. De stormen volgen elkaar momenteel razendsnel op, maar dat is op zich niet uitzonderlijk. Het KNMI heeft in het verleden onderzoek gedaan naar tweelingstormen en kwam tot de conclusie dat het zeer aannemelijk is dat na passage van een stormdepressie zich een volgende storm binnen enkele dagen aandient.
Ook de straalstroom speelt momenteel een belangrijke rol. Zolang deze stroming met zeer hoge windsnelheden boven ons hoofd ligt zullen lagedrukgebieden snel uitgroeien tot krachtige stormdepressies en hetzelfde pad volgen als hun voorgangers. Dat zijn precies de elementen waardoor het noordwesten van Europa momenteel zoveel stormen te verduren krijgt.
Opnieuw storm en zeer zware windstoten
Zondag koerst een volgend lagedrukgebied richting Nederland met een vrij actief windveld. De storm draagt de naam Franklin. In de loop van de dag trekt de wind aan zee aan tot stormachtig en tijdens de avond kan het enkele uren tot een storm komen. Tegelijkertijd trekt een actief koufront over waarop in de kustprovincies zeer zware windstoten tot 120 km/u kunnen voorkomen. Het KNMI heeft voor de westelijke provincies code oranje uitgegeven. Dieper landinwaarts lijken de windstoten beperkt te blijven tot 100 kilometer per uur en geldt code geel.
Minder zwaar dan de storm van vrijdag, maar veel bomen zijn tijdens de passage van Eunice verzwakt geraakt. De stevige wind van zondagavond kan net dat extra zetje geven om de boom te doen bezwijken. Nieuwe overlast op de weg en op het spoor zijn dan ook aannemelijk.