De temperatuur heeft de laatste tijd wel iets weg van een achtbaanritje en ook deze week maken we weer een ronde in de achtbaan. Met maxima vandaag en morgen tussen 20 en 25 graden is de top bereikt. In de loop van donderdag neemt de temperatuur een duikvlucht.

Het is komende dagen zonnig, droog en uitermate zacht voor de tijd van het jaar. Veel mensen zaten na de koude maartmaand met smart te wachten op een beetje voorjaarsweer.

Het kwik lag de voorbije weken meest tussen 5 en 10 graden, waarbij het tijdens de nachten 9 maal tot vorst kwam in De Bilt. Daarbij vielen overdag regelmatig maartse buien. Het voorjaar was dus lange tijd ver te zoeken.

Voor het eerst dit jaar 20+

Vandaag komt het kwik naar alle waarschijnlijkheid boven 20 graden uit in De Bilt. Daarmee kunnen we voor het eerst dit jaar een officiële warme dag optekenen. Dat is vrij vroeg.

De laatste keer dat in maart een twintiger de boeken in ging was in 2017. Gemiddeld genomen valt de eerste warme dag pas in april.

Koude dagen

Richting het lange Paasweekend neemt het kwik een duikvlucht en komen de maxima op vrijdag en zaterdag niet boven de 10 graden uit. Dat is voor sommige plaatsen bijna 15 graden lager dan de maxima op woensdag!

Vanaf eerste Paasdag is er een enorme onzekerheid. Bron: KNMI

De Paasdagen zelf leken tot afgelopen nacht ook nog koud te verlopen, maar er sluipen inmiddels steeds meer onzekerheden in de weermodellen. Zo komt het kwik tweede Paasdag ergens tussen 5 en 18 graden te liggen.

Vooralsnog gaan we uit van een fris Pasen, het gros van de berekeningen zit duidelijk aan de lagere kant. Droog en vrij zonnig lijkt het wel te blijven tot de nieuwe werkweek.