Het zonnige weer doet het al voorjaarsachtig ogen, maar de temperatuur ligt nog wel op een laag niveau met tijdens de nacht vorst. Later deze week draait de stroming naar het zuiden en wordt flink warmere lucht aangevoerd.

De natuur komt in bloei. Foto: Ab Donker

De maartmaand heeft tot nu toe al meer nachten met vorst opgeleverd dan afgelopen februarimaand. Afgelopen nacht was zelfs de koudste nacht van het afgelopen winterseizoen met op de Veluwe -6,6 graden. Overdag warmt het op tot een graad of 7 waarmee het nog altijd vrij fris is.

Ook morgen is het alles behalve voorjaarsachtig warm, maar vanaf woensdag schiet het kwik onder aanvoer van een zuidenwind omhoog. In het binnenland wordt het (na een voorlopig laatste nacht met vorst) in de middag een aangename 15 graden. De zon blijft daarbij ongehinderd schijnen en met rustige windcondities is het volop voorjaar.

Donderdag en vrijdag lijkt het vooral landinwaarts nog wat warmer te worden en is een lokale 18 graden mogelijk. In de kustgebieden komt door de invloed van het koude zeewater de maximumtemperatuur een viertal graden lager uit.

In het weekend komt een storing dichterbij en komt meer bewolking voor. Voor zowel zaterdag als zondag berekenen de weermodellen enige tijd regen, maar zeker is deze uitkomst nog niet.