Een gebied afkomstig vanaf de Poolstreek en gevuld met zeer koude lucht heeft afgelopen uren Nederland bereikt. In de koude lucht trekken talrijke winterse buien over het land en vooral woensdag kan in een deel van het land sneeuw gaan vallen.

Maart verliep al lange tijd koud en ook april trapt nu af met ondermaatse temperaturen. De maxima liggen vandaag en morgen rond een graad of 5 en tijdens buien ligt het kwik zelfs rond het vriespunt.

Een krachtig hogedrukgebied boven IJsland en een sterk uitgediept lagedrukgebied boven Scandinavië levert in het noordwesten van Europa een straffe noordwestelijke stroming op.

De koude lucht warmt boven de Noordzee wel iets op, maar de Noordzee is nog te koud om het van de winterse luchtsoort te winnen.

Winterse buien

Onze lucht legt een enorme weg af over de Noordzee en door het verschil tussen de zeewatertemperatuur en de temperatuur op grote hoogte zullen gemakkelijk stevige buien gaan ontstaan. Deze kunmen vanwege de lange weg over zee samen gaan smelten tot omvangrijke buiengebieden.

Bij deze buien is vooral tijdens de avond en nacht grote kans op neerslag in vaste vorm. Overdag zal het voornamelijk een mengeling zijn van regen, hagel en natte sneeuw. Mogelijk komt het in de kustgebieden tot een klap onweer.

Wanneer de natte sneeuw intensiever wordt kan het landschap korte tijd wit kleuren. Tijdens de nachtelijke uren zou enige accumulatie mogelijk kunnen zijn.

Serieuze sneeuwval

Interessanter wordt het woensdagochtend. Er lijkt een kleinschalig lagedrukgebiedje ten westen van Noorwegen te gaan ontstaan en trekt in rap tempo richting Nederland. Men noemt dit in de meteorologie ook wel een Polar low.

De Polar low is duidelijk zichtbaar op de weerkaart. Bron: WXCHARTS

Dit systeem wordt door meerdere weermodellen berekend en lijkt gezien de korte termijn realistisch te zijn. Dergelijke systemen kunnen wel nog tot het laatste moment wat verschuiven qua positie en koers, waardoor een plek met de meeste sneeuwval nu nog lastig aan te geven is.

Sneeuwt het gedurende de nacht stevig door dan is een sneeuwdek van 3 tot 5 centimeter goed mogelijk. Dit zal later op de dag door de inmiddels sterke voorjaarszon snel weer dooien.

Niet ongebruikelijk

Winterweer in de aprilmaand lijkt zeer ongebruikelijk en dit gevoel wordt nog eens extra versterkt door de vele zeer warme lentes van de afgelopen decennia.

Niet voor niets zijn er de weerspreuken: ‘april doet wat hij wil’ en ‘aprilletje zoet’ nog weleens een ‘witte hoed’. Sneeuw in april is alles behalve zeldzaam. Zeldzamer zijn eigenlijk de zomerse temperaturen die in het verleden in april bereikt zijn.