De dag begon helder en koud, maar inmiddels is het op de meeste plaatsen bewolkt. Vanaf de Noordzee komen winterse buien opzetten met steeds vaker (natte) sneeuw.

Na een koude nacht – waarin het in het zuidoosten tot matige vorst kwam – ligt het kwik vanmiddag rond een graad of 4. In de ochtend was het zonnig, maar op nadering van een lagedrukgebiedje heeft bewolking inmiddels de overhand gekregen.

Afgelopen 24 uur is ten westen van Noorwegen een kleinschalig lagedrukgebied ontstaan (Polar Low), welke momenteel boven de Noordzee ligt. Rondom het laagje bevinden zich buiengebieden en in de koude luchtsoort kan het gemakkelijk tot winterse neerslag komen.

De eerste zone met veelal regen trekt van west naar oost over het land. Achter die zone trekken vanavond en vannacht talrijke buien het land binnen met landinwaarts steeds vaker (natte) sneeuw. Vlak aan zee blijft het kwik ruim boven nul en is de kans op neerslag in vaste vorm klein.

In het binnenland komt het kwik vannacht rond of iets boven nul te liggen. Tijdens intensievere neerslag net eronder; enige accumulatie lijkt dan mogelijk. Met name in de hoger gelegen gebieden kan zich dan een sneeuwdekje van enkele centimeters vormen.

In het Waddengebied trekt de wind tevens fors aan en kunnen windstoten voorkomen tot 90 km/uur.

One Response to Buien met winterse neerslag