[social_share_button themes=’theme1′]

Dit weekend staat Nederland massaal op de schaats. Met meerdere nachten waarin het op uitgebreide schaal streng heeft gevroren is er een mooie ijslaag ontstaan. Een langere tijd schaatsen zitten er helaas niet in, want in de loop van zondag valt de dooi in. Voor volgend weekend hinten de weermodellen zelfs op voorjaarsachtige temperaturen tot 15 graden!

Massaal op de schaats dit weekend. Foto: Pixabay

IJzige nachten, waarin het kwik vooral landinwaarts naar 10 tot 15 graden onder nul zakte, hebben op veel plaatsen voor een stevige ijsvloer gezorgd. Niet overal is het ijs even sterk. Vooral in het noorden en westen bleef de eerste dagen van deze week strenge vorst uit en vroor het slechts enkele graden.

Daarnaast lag er op het moment dat er vorig weekend sneeuw viel op sommige plaatsen al een laagje ijs waardoor de sneeuw de verdere ijsaangroei temperde. Weten waar je veilig kunt schaatsen? Bekijk het op ekkel.com.

Dooiaanval met ijzel

In de loop van zondag komt geleidelijk minder koude lucht ons land binnen. Neerslag wordt dan nog niet verwacht, maar de bewolking neemt wel al toe. De temperatuur stijgt in het uiterste zuiden al naar een graad of 5, terwijl het in de rest van het land niet warmer wordt dan +1 graad.

Bij het verdrijven van de winterkou valt ook neerslag. Bron WXCHARTS

Zondagnacht blijft de temperatuur onveranderd en ligt rond het vriespunt. Met de vorst in de grond zullen natte weggedeelten gemakkelijk opvriezen.

Vanuit het westen trekt aan het begin van de nacht een neerslaggebied binnen waaruit voornamelijk regen valt. Doordat het vlak boven de grond nog vriest zullen de regendruppels direct bevriezen nadat deze in contact komen met de grond of een object. We spreken hierbij over ijzel. Op grote schaal kan daardoor extreme gladheid ontstaan.

Van de winter naar het voorjaar

Werpen we een blik op de weerkaarten dan zijn er voor de voorjaarsliefhebbers gunstige ontwikkelingen te zien. Zeer warme lucht lijkt volgend weekend richting Nederland te komen waarbij het vrij zonnig wordt. Bij weinig wind en in de zon voelt het met maxima rond 15 graden voorjaarsachtig aan. Een groot contract met de 15 graden onder nul dit weekend.