We beleven nog eenmaal een koude winterdag, maar op enige hoogte is de opwarming inmiddels al begonnen. Een neerslagzone kruipt dichterbij en gaat vanwege de warmere bovenlucht later vandaag op grote schaal ijzel veroorzaken.

Een laagje ijzel op de waslijnen. Foto: Flickr

Na opnieuw een ijskoude nacht – waarin het op een enkele plaats streng vroor – heeft het kwik vandaag moeite om boven het vriespunt uit te komen. De uit Duitsland aangevoerde lucht is dan ook nog altijd zeer koud. Een actief lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan komt echter rap dichterbij en laat het op enige hoogte al opwarmen.

Tegen de avond bereikt de bijbehorende neerslag de zuidwesthoek van het land en daar zal dan ook als eerste sprake zijn van ijzel. Aan de grond ligt op het moment dat de neerslag valt het kwik nog op of onder nul, terwijl het op hoogte al boven nul is. De neerslagzone schuift geleidelijk van zuidwest naar noordoost over het land. Voor alle regio’s is code oranje van kracht in het tijdvak variërend tussen 17:00 uur en 02:00 uur.

In beginsel valt alle neerslag in de vorm van sneeuw. Echter bevindt zich tussen ons hoofd en grotere hoogten een smeltlaag die de sneeuw laat transformeren tot regen. De onderste paar honderd meter is weliswaar koud, maar de laag is te dun om de neerslag weer een vaste vorm te geven. Vlak boven het aardoppervlak en in de grond vriest het nog en bevriest de regendruppel direct zodra deze geland is. Dit veroorzaakt een ijslaag op zowel wegen en stoepen alsook op begroeiing en objecten zoals auto’s, fietsen hekwerken enz.

Vanavond en vannacht zal op grote schaal gladheid optreden door ijsvorming. Echter treedt vanuit het zuiden de dooi ook sterk in. Tegen het eind van de avond is het in de zuidelijke provincies en het midden al opgewarmd naar 2 tot 4 graden en de gladheid verdwenen. In het noordoosten duurt het allemaal wat langer en kan de gladheid de hele nacht aanhouden.

Daarna is het voorlopig gedaan met de winter en schakelen we over op een uitermate zacht en wisselvallig weertype. Richting kerst valt dagelijks regen, staat er een stevige wind en hebben we te maken met middagtemperaturen tot in de dubbele cijfers.