De temperatuur ligt komende dagen net iets boven het langjarig gemiddelde, maar een kouder intermezzo lijkt in de maak te zijn. Na komend weekend dalen de maxima tot ruim onder normaal en neemt de kans op nachtvorst toe.

De novembermaand verloopt tot nu toe vrij rustig. Dit hebben we te danken aan een hogedrukgebied welke zich net ten westen van de Golf van Biskaje bevindt. Door die rustige omstandigheden ontstond afgelopen week regelmatig mist en dat kan komende dagen ook weer op uitgebreide schaal gebeuren.

Verandering in stromingspatroon

Later deze week beweegt het eerdergenoemde hoog zich richting het noordoosten en lijkt samen te smelten met een sterk Russisch hogedrukgebied. Een lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan koerst tegelijkertijd richting het midden van Europa en zorgt ervoor dat na het weekend in een groot deel van West-Europa de stroming continentaal (oostelijk) wordt.

Koude lucht boven Rusland kan met die oostelijke stroming geleidelijk richting Europa trekken. Polen en Duitsland merken dit als eerst en ook Nederland lijkt uiteindelijk korte tijd in de koudere lucht terecht te komen.

Overdag zakt de middagtemperatuur naar een graad of 6 en tijdens de nachten is een paar graden vorst mogelijk. De maxima zijn wel sterk afhankelijk van de aanwezigheid van de zon. Mocht eventuele mist of ochtendgrijs hardnekkig zijn dan blijft het kwik overdag ruim onder 5 graden steken.