We schreven eerder al over de sneeuwkansen voor dit weekend en dat het lokaal wel eens wit zou kunnen worden. Wie vanochtend in de hogere delen van Nederland de gordijnen open deed zag een witte wereld.

In de hogere delen viel enkele centimeters sneeuw. Foto: Stephan van Loon

Koude lucht is afgelopen dagen over een groot deel van Europa uitgesmeerd en zorgt her en der voor winterse taferelen. Zo sneeuwde het sinds gisteravond al in de Ardennen en de Eifel en afgelopen nacht lukte dit ook dichterbij huis zoals op de Veluwe en op de Utrechtse Heuvelrug.

Vooral op de Veluwe is een sneeuwlaag van enkele centimeters ontstaan en ontwaakte men in een winters landschap. Het gebeurt in Nederland niet vaak dat het op enkele tientallen meters hoogte sneeuwt terwijl het op zeeniveau gewoon regent. De sneeuwgrens lag rond 50 meter met daarboven de vorming van een gesloten sneeuwdek.

Koploper lijkt de zuidzijde van de Veluwe te zijn met op tal van plekken een sneeuwlaag van 6 centimeter. Noordelijker op de Veluwe bleef het dek beperkt tot 2 tot 4 centimeter en op de Utrechtse Heuvelrug ging het meer om enkele millimeters sneeuw.

Sneeuw van korte duur

Wie van de sneeuw wilde genieten moest er wel snel bij zijn. Met gebrek aan kou in de grond en het verdwijnen van de neerslag (afkoelend effect) zorgt ervoor dat de sneeuw op het moment van schrijven op de meeste plekken alweer gesmolten is. De temperatuur ligt vanmiddag op de meeste plekken rond een graad of 4.

De herfstkleuren zijn nog een beetje zichtbaar. Foto: Stephan van Loon

Komende nacht koelt het door de aanwezigheid van wolken slechts enkele graden af en lijkt het alleen in gebieden waar het even opklaart een graadje te gaan vriezen. In de loop van de nacht krijgt het westen van het land met enkele stevige buien te maken. Bij de buien is kans op (natte) sneeuw, hagel en mogelijk een klap onweer.

Morgen overdag trekken de buien verder het land in en kan er op meer plekken dan vanochtend een sneeuwlaag van enkele centimeters ontstaan. Dit is vooral op zeeniveau sterk afhankelijk van de neerslagintensiteit, in de hogere delen lijkt de neerslag vooral in vaste vorm te vallen.

Na het weekend komen we onder invloed van storingen en wordt de aangevoerde lucht steeds warmer. Er valt daarbij van tijd tot tijd regen en de wind is duidelijk aanwezig. De wind is veelal aanlandig, maar mocht deze de oosthoek opzoeken dan bevinden we ons zo weer in de koude lucht. De kou blijft namelijk dichtbij Nederland hangen.