We hebben deze week nog te maken met temperaturen tot in de dubbele cijfers, maar een kentering lijkt aanstaande. Vanaf de maandwisseling draait de stroming naar het oosten en kan koudere en drogere lucht ons bereiken.

Al de hele week zinspelen de weermodellen voor begin december op een sterk hogedrukgebied boven Scandinavië en lage druk boven het zuiden van Europa. In grote delen van Centraal- en Noordwest-Europa zal deze drukverdeling zorgen voor oostelijke winden en de aanvoer van steeds koudere en drogere lucht.

Echte winterkou is nu nog ver weg en daardoor zal bij het draaien van de wind niet direct sprake zijn van winterweer. Serieuze winterkou vinden we nu alleen terug boven Rusland, maar bij een langdurige oostelijke stroming zal dit op transport gezet worden richting het westen.

Richting Sinterklaas lijken de maxima weg te zakken naar waarden onder normaal en in de nachten kan het gemakkelijk tot vorst komen. Of en met welke intensiteit een eventuele winteruitbraak de lage landen kan bereiken laat zich nu nog niet raden.

Eerst nog grijs

De weerkaarten mogen dan geleidelijk kouder en zonniger worden, in het hedendaagse is daar nog weinig van te merken. Het is ronduit zacht voor eind november en vanaf morgen is het het grijze weerbeeld wat de boventoon zal voeren. Soms trekt een zone met regen over het land, maar grote neerslaghoeveelheden staan niet op de planning.