Sinds maandag tapt ons weer uit een ander vaatje en trekken zo nu en dan buien over het land. De meeste neerslag is tot nu toe in de zuidwestelijke helft gevallen, maar meer en grootschaligere regenval is onderweg.

Zwaar onweer trekt over een bouwplaats. Foto: Flickr

Na tijden van extreme droogte heeft Nederland eindelijk weer eens regen gehad. In korte tijd viel veel neerslag, maar afgezet tegen de langdurige droogte was het slechts een druppel op een gloeiende plaat.

Vooral boven het zuidwesten, westen, midden en een smalle strook noordoostwaarts viel meer neerslag dan de hele afgelopen maand. Elders viel het mee met de neerslagsommen en viel gemiddeld 5 millimeter. Ook kwam het op grote schaal tot onweer, iets wat we het afgelopen zomerseizoen slechts zelden hebben kunnen aanschouwen.

Vandaag was het net als gisteren aangenaam zomerweer met een mix van stapelwolken en zon. In de noordelijke helft komen wel enkele felle buien voor, maar dat is slechts lokaal. Vanavond en het begin van de nacht is het overwegend helder en droog, maar tegen het einde van de nacht arriveren vanuit het zuiden zware buien en trekken in de ochtend noordwaarts.

Deze buien gaan gepaard met zeer veel regen in korte tijd, onweer en mogelijk zware windstoten. De weermodellen komen rond de buienkern met neerslaghoeveelheden van 30 mm/u waarmee wateroverlast op plekken waar de kern overtrekt reëel is. Het buiengebied lijkt de voorkeur te hebben voor het midden en oosten van het land.

Ook later op de dag komen enkele buien voor, evenals op vrijdag en tijdens het weekend. Daarmee is een einde gekomen aan de uitdroging van de natuur, maar met een neerslagtekort van 300 millimeter is er nog een hele weg te gaan om dat in te lopen en de enorme droogte achter ons te laten.