Het is dit weekend volop genieten van een zon die overuren maakt en de zomerse temperaturen. Toch is een forse weersverslechtering aanstaande. De nieuwe werkweek lijkt nat te gaan verlopen en tevens wat koeler.

Een hogedrukgebied heeft nu nog de touwtjes in handen, maar verliest vanaf morgen snel zijn grip op ons weer. Een lagedrukgebied gaat zich ophouden ten zuiden van de Britse Eilanden waaromheen neerslaggebieden draaien.

Dagelijks valt regen van betekenis en vanwege het buiige karakter en de trage trekrichting kunnen de neerslaghoeveelheden fors oplopen. In de nog redelijk verzadigde grond kan het water lastig wegzakken en behoort lokale wateroverlast tot de mogelijkheden. Tevens kan het tijdens intensieve neerslag tot onweer komen.

De zon raken we nog niet meteen kwijt, maandag en dinsdag zien we deze nog regelmatig tevoorschijn komen en blijft de temperatuur op een zomers niveau. In de middag wel steeds meer bewolking en een aantal buien. Vanaf woensdag wordt het koeler met maxima rond een graad of 18. Overigens normale waarden voor half mei.

Omslagfoto: een felle bui boven de Arkemheense Polder | Stephan van Loon