Het is al enkele dagen volop zomer in Nederland, maar een weeromslag is aanstaande. Zware onweersbuien lijken in de loop van donderdag de zomerwarmte te verdrijven. Voor de buien uit wordt het landinwaarts mogelijk nog tropisch warm.

Zwaar onweer trekt over een bouwplaats. Foto: Flickr

De aangevoerde lucht wordt komende 24 uur steeds vochtiger en daarmee is het drukkend warm. Stapelwolken bollen op, maar het buienstadium wordt vandaag net niet gehaald. Komende nacht wordt de lucht onstabieler en trekt een gebied met buien over de westelijke helft van het land. Daarbij is kans op veel ontladingen (wolk tot wolk), een MCS-achtig systeem. Elders start de dag meest bewolkt.

Na de buienpassage klaart het volgens de weermodellen overal op en schiet het kwik razendsnel omhoog. Op plekken waar de zon regelmatig tevoorschijn komt kan het met 30 graden voor het eerst dit jaar tropisch warm worden. Echter blijken dergelijke situaties met in de ochtend regen vaak meer restantbewolking te geven dan waar de modellen mee komen. In dat geval komen de maxima beduidend lager uit.

De atmosfeer is zeer vochtig door de eerder gevallen neerslag waardoor met het oplopen van de temperatuur wederom stapelwolken ontstaan. Door de hogere vochtwaarden en de hogere temperaturen is er voldoende voeding om zware onweersbuien te laten ontstaan. Wel moet de temperatuur hoog genoeg uit komen om de buien net dat extra zetje te kunnen geven.

Zware onweersbuien

Vooralsnog gaan we uit van regenbuien met kans op onweer in de vroege ochtend waarna een zone met opklaringen Nederland bereikt. Met name in het oosten lijkt het door langdurig zonnig weer op te kunnen warmen naar een graad of 30. Elders lijkt er meer bewolking aanwezig te blijven en is het met 25 tot 28 graden iets minder warm.

De buienverwachting volgens het Europees weermodel. Bron: WXCHARTS.COM

Na het middaguur lijken in het uiterste zuidwesten de eerste buien te ontstaan welke verder activerend noordoostwaarts trekken. De zwaarste exemplaren zijn weggelegd voor de oostelijke regio’s waarbij de kans op veel regen, hagel, stevig onweer en zware windstoten reëel is.

Ook vrijdag vallen verspreidt over het land nog enkele onweersbuien, maar is het met 21 graden duidelijk koeler. Ook het weekend en de dagen daarna verlopen niet meer zomers warm, maar met een graad of 19 en flink wat ruimte voor de zon is er weinig reden tot klagen. Het is immers nog maar mei.