Komende 24 uur ontstaat er ten westen van Frankrijk een lagedrukgebied en trekt verder activerend via het Kanaal richting Nederland. Dit venijnige laagje brengt veel regen en wind met zich mee.

Het is al enkele dagen wisselvallig en vrij koel zomerweer. Vooral in het noordwesten zijn al de nodige millimeters aan regen gevallen, elders ging het vaak om betrekkelijk kleine hoeveelheden. Geen extremen, maar daar komt morgen verandering in.

Een ‘Kanaalrat’ – zoals we dergelijke laagjes in de meteorologie noemen – koerst komende nacht in rap tempo en verder activerend op Nederland af. Om de kern bevinden zich actieve regengebieden en vooral ten zuiden ook een actief windveld.

Vooral de noordwestelijke helft lijkt met veel neerslag te maken te krijgen. De weermodellen zinspelen in die hoek op hoeveelheden tot 75 millimeter in vrij korte tijd. Verder naar het binnenland worden veel minder grote hoeveelheden verwacht.

Daarnaast is de wind een aandachtspunt. In de vroege ochtend trekt de wind in de kustgebieden aan tot stormachtig en verplaatst een zone met zware windstoten zich oostwaarts over het land. Volgens de laatste berekeningen kunnen op uitgebreide schaal zware windstoten van 70 tot 100 km/uur voorkomen.