De laatste meteorologische herfstmaand van 2021 is in duidelijk rustiger vaarwater terecht gekomen en daar lijkt voorlopig ook geen verandering in te komen. Wel hoort bij die rustige omstandigheden een grijs weertype.

Het is komende dagen nog een komen en gaan van gebieden met lichte regen afgewisseld door drogere intermezzo’s. Voor de zon is slechts sporadisch ruimte en vooral komende 24 uur kan op uitgebreide schaal mist voorkomen welke morgen slechts moeizaam oplost.

Regelmatig mist

Vanaf het weekend komen de lage landen onder de vleugels van een hogedrukgebied te liggen en wordt het droog. Tijdens de nachten klaart het soms op waardoor bij gebrek aan wind gemakkelijk mist kan gaan ontstaan.

Nu de dagen steeds korter worden en de zon zich steeds verder verwijderd van Nederland zal het grote moeite kosten om de mist overdag te doen verdwijnen. Tijdens de middag kan her en der een waterig zonnetje tevoorschijn komen, maar dit lijkt lang niet overal te lukken. Verdwijnt het ochtendgrijs dan kan het in de middag nog een graad of 11 à 12 worden. Blijft de mist hangen dan stokt het kwik al bij een graad of 8.

Na het weekend opteren de meeste weermodellen voor een voortzetting van dit rustige najaarsweer. De temperatuur schommelt in de middag rond 11 graden en tijdens de nachten koelt het afhankelijk van de opklaringenduur af tot een graad of 5.