Het wil maar niet vlotten met de huidige winter. Leverde afgelopen december nog vorst en sneeuw op; deze maand is van winterweer geen sprake. Januari verloopt zacht en grijs en daar lijkt de rest van de maand ook geen verandering meer in te komen.

Een grijze dag op het strand. Foto: Flickr

Een sterk hogedrukgebied boven de Britse Eilanden weet van geen wijken en zorgt in het noordwesten van Europa voor zeer rustig winterweer. Juist vanwege die rustige omstandigheden heeft bewolking vrij spel en laat zich lastig verdrijven.

Tot halverwege komende week blijft het grijze weer de boventoon voeren. In de nacht klaart het soms tijdelijk op, maar in de vochtige lucht zal dan snel hardnekkige mist ontstaan. Vooral in de nacht naar dinsdag lijkt dit te gebeuren. Doordat de mist zich overdag lastig laat oplossen komt de temperatuur dinsdagmiddag wat lager uit dan we afgelopen dagen gewend waren.

Wisselvalliger en zachter

Vanaf donderdag wordt de aangevoerde lucht zachter en bereiken storingen ons land. Van tijd tot tijd valt regen en de wind zal wat toenemen. Ruimte voor de zon lijkt er ook dan nog niet te zijn. Daarmee lijkt januari 2022 in de top 10 te eindigen qua somberste maanden sinds het begin van de waarnemingen. Tot nu toe heeft de zon op het landelijk hoofdstation slechts 29.2 uur geschenen tegen 44 uur normaal (van 01-01 t/m 22-01).

One Response to Winter ver te zoeken