Het slot van de huidige decembermaand verbreekt record na record. Gisteren en ook vandaag werd het dagrecord in De Bilt al verbroken en gisternacht beleefden we zelfs de warmste winternacht ooit.

Een fraaie zonsopkomst in Hoevelaken op Oudjaarsdag. Foto: Stephan van Loon

December staat bekend om haar grillige karakter. Winterse perioden, herfstachtig weer en zachte dagen behoren allemaal tot de mogelijkheden in de eerste meteorologische wintermaand. Toch is het huidige weer zeer uitzonderlijk en dat geven de extremen sinds 1901 ook mooi weer.

De afgelopen dagen verliepen zo warm dat veel meetpunten hun oude record flink omhoog hebben bijgesteld. Zo werd het gisteren al 13,9°C in De Bilt en vandaag tot nu toe zelfs 14,4°C. Dat is respectievelijk 0,9 en 0,7 graden hoger dan het oude record uit 2017 en 1925.

‘Warmste officiële winternacht sinds 1901’

Oudjaarsnacht verliep uitzonderlijk warm met een minimumtemperatuur van 12,7°C op het landelijke meetpunt De Bilt. Niet eerder verliep op het hoodstation een winternacht zo warm sinds het begin van de officiële waarnemingen.

Het kan zijn dat het kwik vanavond nog onder het oude record (12,4°C) uit 2015 duikt. Temperatuurextremen worden namelijk gemeten in tijdblokken van 24 uur (van 01:00 tot 01:00 uur), zo ook de minimumtemperatuur.

Het landelijke seizoenrecord van alle meetpunten afgelopen nacht is net niet verbroken. Dit gebeurde gisternacht wel. In Westdorpe werd toen met 13,1°C de hoogste minimumtemperatuur in het winterseizoen ooit in Nederland genoteerd.