Onder aanvoer van een zuidwestelijke stroming wordt bijzonder zachte lucht Nederland in geblazen. Met temperaturen oplopend tot 15 graden lijkt het meer voorjaar dan winter en sneuvelen dagrecords.

Het kort winterse intermezzo tijdens afgelopen kerst hebben we inmiddels ver achter ons gelaten. Lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan hebben het roer overgenomen en hebben in mum van tijd de winter uit grote delen van Europa verdreven.

Komende dagen blijft het wisselvalligheid troef en zeer zacht voor de tijd van het jaar. Wel lijkt oudejaarsavond en nieuwjaarsnacht droog te verlopen. Door de aanwezigheid van bewolking zal het nauwelijks afkoelen en ligt het kwik tijdens de jaarwisseling rond een graad of 11.

Meerdere dagrecords gesneuveld

Gisteren al sneuvelden enkele warmte-records, maar vandaag gebeurt dat zelfs in het hele land. Op alle meetpunten is het oude dagrecord van 30 december scherper bijgesteld en ook komende dagen lijkt dat op grote schaal te gaan gebeuren. Vanochtend werd in De Bilt het oude record van 13,0°C uit 1925 verbroken en is het voorlopige record (tot 12:20) bijgesteld naar 13,5°C. In Brabant en Limburg ligt het kwik zelfs al boven 15 graden.

De hoogste maximum van oudjaarsdag en de hoogste minimum van nieuwjaarsnacht

Niet alleen overdag is het extreem zacht, ook de nachten leveren minimumtemperaturen van in de dubbele cijfers op. Nieuwjaarsnacht lijkt dit jaar dan ook extreem zacht te verlopen. Het oude record voor De Bilt dateert van tien jaar geleden en ligt op 10,2°C. Met de huidige verwachte minimumtemperatuur voor de nacht naar 1 januari zal ook dat record met gemak sneuvelen.

Overgang naar normalere temperaturen

Na het weekend lijken we de extreem hoge temperaturen kwijt te raken en zakt de temperatuur naar normalere waarden voor begin januari. Mogelijk dat in de loop van de week af en toe weer een vlokje sneeuw valt en het in de nachten licht gaat vriezen.

One Response to Bijzonder zachte jaarwisseling