De eerste voorjaarsmaand van dit jaar kan wel eens de droogste en zonnigste ooit worden. Naast een snel oplopend aantal zonuren heeft het deze maand ook nauwelijks geregend. Daar lijkt voorlopig geen einde aan te komen.

De bomen staan steeds meer in bloesem. Foto: Franklin Heijnen

Hogedrukgebieden voeren al een tijdje de boventoon. Storingen blijven daardoor op geruime afstand en wolken zien we nauwelijks. Tot regen kwam het slechts sporadisch zoals afgelopen weekend.

De maartmaand heeft op de natste plekken tot nu toe 10 millimeter opgeleverd. Dit betreft wel alleen het uiterste noordwesten en noordoosten. Op de meeste plaatsen staat de teller op slechts 5 millimeter en op en rond de Veluwe is zelf nog geen druppel gevallen.

In combinatie met het recordzonnige weer droogt de natuur razendsnel uit. De eerste natuurbranden waren afgelopen week dan ook al een feit.

Hoge druk invloeden

Wie thuis een barometer heeft zal al snel opmerken dat de luchtdruk al een tijdje hoog is. Zo hoog zelfs dat afgelopen vrijdag ook qua luchtdruk een record sneuvelde. Niet eerder werd in de meteorologische lente een druk van 1047,5 hPa waargenomen.

De luchtdruk blijft voorlopig hoog waardoor de rest van deze maand droog en zonnig zal verlopen. De maximale zonneschijnduur ligt rond een uur of 12 waarmee het maandtotaal aan zonuren snel verder zal toenemen. Mogelijk dat we 25 maart al kunnen spreken over de zonnigste maand maart ooit.