Trokken gisteren over het hele land onweersbuien, vandaag krijgt vooral het zuidoosten te maken met zware onweersbuien. Omdat het lokaal flink kan spoken geldt code oranje voor Limburg.

Wateroverlast in de Achterhoek. Foto: Stephan van Loon

De dag is rustig van start gegaan met naast zonnige perioden ook enkele wolkenvelden. Op nadering van een storing wordt vanuit het zuidwesten de bewolking dikker en heeft de zon steeds meer moeite om door te breken.

Vanaf het middaguur begint het vanuit diezelfde hoek stevig te regenen. De weermodellen komen in grote delen van het land met neerslaghoeveelheden van 20 tot 30 millimeter en lokaal zelfs meer.

Explosieve setting voor zuidoosten

Limburg, oostelijk Brabant en oostelijk Gelderland bevinden zich nog in dezelfde warme luchtsoort als gisteren. De combinatie van een klein lagedrukgebiedje, veel vocht in de atmosfeer en hoge temperaturen maken dat er veel voeding aanwezig is voor zware buien. Ook de andere parameters die nodig zijn voor noodweer slaan in de weermodellen hoog uit.

Een felle onweersbui nadert het zuiden van Limburg. Foto: Pascal Soomers

In de loop van de middag krijgt het zuidoosten te maken met zware onweersbuien waarbij een totale maandhoeveelheid aan neerslag kan vallen. Dit kan aanzienlijke wateroverlast geven. Daarnaast lijkt het tot zeer veel ontladingen te komen en is er grote kans op zeer zware windstoten en forse hagel.

Voor Limburg worden zelfs “Amerikaans-achtige” (supercell) buien verwacht en is een windhoos of downburst (valwind) niet uit te sluiten. Vanwege deze explosieve cocktail heeft het KNMI sinds vanmorgen code oranje uitstaan voor die regio.