Zomerwarmte heeft ons land afgelopen dagen veroverd en voorlopig blijven we te maken houden met deze warme luchtsoort. Wel wordt de aangevoerde lucht tijdelijk vochtiger en ontstaan vanaf morgen enkele onweersbuien.

Een zware onweersbui die Amsterdam bereikt. Foto: Stephan van Loon

Stabiel zomerweer is in de lage landen vaak een kort leven beschoren, zo ook de huidige warme periode. De dagen van volop zon en droogte lijken vanaf morgen tijdelijk alweer voorbij.

De stroming is inmiddels naar een zuidelijke richting gedraaid waarmee naast zeer warme lucht ook geleidelijk steeds vochtigere lucht het land binnensijpelt. De atmosfeer wordt daardoor komende 24 uur steeds onstabieler van opbouw en het zal dan ook niet lang duren voor de eerste onweersbuien zich aandienen.

Lokaal verschijnsel

Het kenmerkende van buien is dat deze vooral lokaal slecht weer geven. Op de meeste plaatsen zal het donderdag en vrijdag een groot deel van de dagperiode fraai zomerweer blijven met een mix van opbollende stapelwolken en zon.

Wateroverlast in Winterswijk (archieffoto). Foto: Stephan van Loon

De plekken waar buien gaan ontstaan (vooral de oostelijke regionen) hebben wel wat meer pech. Omdat er nauwelijks wind op hoogte staat zullen de buien nagenoeg stil blijven hangen en veel regen geven met wateroverlast tot gevolg. Verder komt het tot stevig onweer en windstoten.

Tijdelijke dip

Zaterdag lijkt een groter deel van het land met stevige buien te maken te krijgen. Er kan lokaal een maandhoeveelheid aan neerslag vallen waardoor ook dan wateroverlast mogelijk is. Door gebrek aan zon wordt het hooguit 17 graden aan zee tot 23 in het oosten en zuidoosten.

Vanaf zondag is het echter weer de beurt aan de zon en warmt het alweer op tot een zomerse 25 graden. Ook na het weekend zijn we nog niet van de warmte af, al neemt de kans op een enkele warmte onweder wel weer toe.