Na een ruime week met winterse kou lijkt er zondag een dooi-aanval plaats te vinden. Een actief lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan komt dichterbij en neemt zeer zachte lucht met zich mee.

Na een week met veelal matige vorst kan Nederland op steeds meer plaatsen de ijzers onderbinden. Vooral op ondiepere plassen en sloten wordt sinds enkele dagen al massaal geschaatst. De goede schaatsomstandigheden houden in elk geval tot morgen aan, daarna zal het ijs rap verdwijnen.

Winterse intermezzo’s worden in Nederland relatief snel afgewisseld door zachte herfstachtige perioden. Ook nu is dat niet anders. Dit weekend verloopt nog koud met maxima rond het vriespunt en matige vorst tijdens de nacht. In de loop van zondag zoekt de wind de zuidwesthoek op en begint zachte lucht zijn opmars te maken.

Vanaf maandag krijgen we te maken met temperaturen tot in de dubbele cijfers. Op veel plaatsen wordt het in de middag een graad of 10 á 11. Vooral de nachten staan in groot contrast met het huidige winterweer. De weermodellen spiegelen minima voor van een graad of 8. Van tijd tot tijd valt er regen en staat er regelmatig een stevige wind.

Het herfstachtige weer lijkt tot minstens het kerstweekend aan te houden waarmee de kans op een witte kerst dit jaar nihil is.