Na een zeer droge periode lijkt het vanaf vandaag wat wisselvalliger te worden. Vanochtend valt een enkele regenbui die vanmiddag verder uitgroeit tot een zwaarder kaliber met onweer en windstoten. Ook later in de week zijn er onweerskansen.

Overtrekkende bui in Rhenen. Foto: Stephan van Loon

Met een zuidelijke stroming wordt zowel warme als vochtige lucht vanuit Frankrijk en België aangevoerd. Gisteren zijn daar diverse regen- en onweersbuien ontstaan en afgelopen nacht weer opgelost.

Die zone met vochtige lucht ligt momenteel over het midden en zuiden van Nederland en trekt langzaam verder noordwaarts.

Her en der valt al een enkele regenbui, maar grote activiteit zit daar nog niet op. Met het oplopen van de temperatuur zullen de buien vanmiddag steeds zwaarder worden en lijkt het vooral in de oostelijke helft tot onweer en windstoten te komen. In korte tijd kan veel regen vallen en is kans op hagel.

Nog wat warmer

De temperatuur ligt vandaag en morgen rond zomerse waarden en doet er vanaf woensdag en donderdag zelfs nog een schepje bovenop. In het binnenland lijkt het dan voor het eerst dit jaar tropisch (30 graden) warm te worden.

Richting het weekend gaan stevige onweersbuien de warmte verdrijven en wordt het op zaterdag en zondag nog maar een graad of 18. Daarna lijkt de zomer niet direct terug te keren. Het wordt wel droger, maar de middagtemperatuur gaat nog wat verder omlaag.