Een sterk uitgediept lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan trekt komende dagen richting IJsland. Rondom het laag is een krachtig windveld aanwezig waar donderdag een groot deel van Noordwest-Europa mee te maken gaat krijgen.

Storm aan de noordkust. Foto: Maurice Hamming

In aanloop naar de onstuimige donderdag is het nu nog relatief rustig. We hebben met een licht wisselvallig weerbeeld te maken waarbij soms wat regen valt. De temperaturen liggen zowel overdag als tijdens de nacht rond normaal voor de tijd van het jaar.

Wie een barometer heeft zal de drukwaarden vanaf dinsdagavond al geleidelijk zien dalen. Die daling zet woensdag onverminderd door en dat proces zal steeds sneller gaan. De isobaren (lijnen van gelijke druk) komen steeds dichter bij elkaar te liggen waardoor de wind zal toenemen.

Windstoten tot 100 km/uur

Aan zee komt in de loop van donderdag een harde tot stormachtige zuidwestenwind te staan. Mogelijk dat de pier bij IJmuiden en enkele Waddeneilanden stormkracht, windkracht 9 bereiken.

In het binnenland haalt de wind minder hevig uit, maar met windkracht 6 is het ook daar vrij onstuimig.

Vooral de windstoten zullen merkbaar zijn. In het westelijk en noordwestelijk kustgebied kunnen windstoten tot boven 100 kilometer per uur voorkomen. In het binnenland worden die waarden niet gehaald.