Afgelopen nacht heeft het met name in het midden en zuiden van Nederland flink gesneeuwd. Op veel plaatsen is de dag dan ook wit begonnen. Op de Veluwe ligt zelfs 15 centimeter sneeuw. Later vandaag verdwijnt de meeste sneeuw.

Op de Veluwe sneeuwde het gisteren stevig door. Foto: Stephan van Loon

Het zat al een tijdje in de weerkaarten; sneeuw rond de maandwisseling. De weermodellen hadden deze lastige situatie goed in de smiezen.

Ondanks de warme voorgeschiedenis lukte het afgelopen 24 uur toch een flink sneeuwdek te vormen. De meeste sneeuw is gevallen op de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug en andere hoger gelegen regio’s. Op de Postbank lag vanochtend zelfs 15 centimeter sneeuw.

Stevige sneeuwval op de Veluwe. Video: Stephan van Loon

Elders variëren de sneeuwhoogtes sterk. Dit omdat het niet overal even hard heeft gesneeuwd. Locaties waar de sneeuwintensiteit wat lager was hadden met meer smelt aan de grond te maken. De sneeuwdiktes variëren van een enkele centimeter tot 5 centimeter.

Vandaag wordt het met uitzondering van het zuidoosten en oosten droog en zal de sneeuw rap smelten. Op de Veluwe kan het sneeuwdek mogelijk tot in het weekend standhouden.

Het weekend verloopt overwegend droog en er zijn zonnige perioden. Het kwik kruipt overdag weer iets uit het dal, al zullen de nachten wel aanzienlijk kouder gaan verlopen. Op grote schaal kan het in de nacht naar zondag matig vriezen.