Lagedrukgebieden houden zich op boven de Atlantische Oceaan en worden met een actieve straalstroom richting het westen van Europa gevoerd. Bijbehorende neerslaggebieden en windvelden blijven komende tijd dan ook onverminderd over Nederland trekken.

Sinds de tweede decade van oktober begeven we ons in wisselvallige vaarwateren en is elke dag wel regen van betekenis gevallen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat oktober als zeer nat de boeken in zal gaan. Lokaal lopen de neerslagsommen al op tot boven 200 millimeter, tegen gemiddeld 81 normaal!

November start daar waar oktober mee eindigde: "nat" en daarbij neemt de gradiënt ook nog eens flink toe. Een zeer sterk uitdiepend lagedrukgebied (kerndruk 950 hPa) trekt komende 48 uur via de Britse Eilanden naar de Noordzee en zorgt in die contreien voor een zware storm met mogelijk orkaankracht. Ook in Nederland zal de wind komende dagen fors toenemen en wordt vooral donderdag een dag om in de gaten te houden. De barometers zullen sterk dalen en vooral in de westelijke helft van het land lijkt het flink onstuimig te gaan worden.

Storm Ciarán

Kijken we naar de laatste berekeningen van verschillende weermodellen dan tonen ze allen de ontwikkeling van een grootschalige stormdepressie. Donderdag zal al snel de wind toenemen, als eerste in de kustgebieden. In de middag trekt het windveld verder over het land en kan in het westen enkele uren een zuidwesterstorm komen te staan. (Zeer) zware windstoten behoren tot de mogelijkheden, maar de kracht daarvan varieert sterk tussen de verschillende berekeningen, evenals de duur.

Lijkt het bij ons om een vrij normale storm te gaan, in Engeland en Bretagne zet men zich al schrap voor wat komen gaat. Rond de kern van de stormdepressie worden windstoten tot liefst 185 km/uur verwacht. Met zulke snelheden dekt de term "orkaan" de lading beter.

Actieve stormen die nog moeten ontstaan hebben de neiging tot enkele uren voor het natuurgeweld losbarst te veranderen qua koers en sterkte. Kortom, een situatie om nauwlettend in de gaten te houden!

Omslagfoto: Storm aan de Noordkust | Maurice Hamming