Het lijkt dan toch echt te gaan gebeuren; stabiel voorjaarsweer met aangename temperaturen. Tot aankomend weekend is het nog altijd wisselvalligheid troef, maar vanaf zaterdag breekt een lange droge en tevens zonnige periode aan.

Al sinds begin april hebben grote delen van Europa met een veel kouder weertype dan normaal te maken. Ook in Nederland beleven we de koudste voorjaarsmaanden sinds tientallen jaren. Vergeleken met de recordwarme en droge lentes van afgelopen jaren dus een enorm verschil.

Daarnaast weten storingen ons land met regelmaat te vinden en zijn de waterreserves flink aangevuld. Lokaal is dit voorjaar meer neerslag gevallen dan er normaal in vier maanden tijd valt.

Boven de Azoren bevindt zich een krachtig hogedrukgebied waarbij zich komende dagen een tweede hogedrukkern ontwikkeld. De nieuw ontwikkelde kern trekt later deze week richting het noordwesten van Europa en zal in onze contreien voor stabilisatie van de atmosfeer zorgen.

De wind draait richting het noordoosten tot oosten en voert overwegend droge en continentale lucht aan.

Nog geen zomerweer

Ondanks de gunstige ontwikkelingen op korte termijn laat serieus zomerweer voorlopig nog op zich wachten. Het wordt vanaf het weekend vooral landinwaarts aangenaam warm met maxima tussen 20 en 23 graden. In de kustgebieden zal het koude zeewater een duidelijke stempel op de maximumtemperatuur drukken en lijkt het niet veel warmer dan een graad of 18 te worden.

Kijken we wat verder vooruit dan lijkt begin juni wel uit een ander vaatje te gaan tappen. Hogedrukgebieden blijven in onze omgeving aanwezig en met een naar zuid draaiende stroming kan warme lucht vanuit Zuid-Europa zijn opmars richting de Benelux maken. Echter neemt vanuit die hoek vervolgens ook de kans op enkele warmte-onweders toe. Deze ontwikkeling is echter nog onzeker.