Op meteorologisch vlak verloopt de maand tot dusver zeer saai, maar vanaf morgen komt daar verandering in. Storingen vanaf de oceaan weten de Benelux weer te vinden en leveren een wisselvallig en windrijk weertype op. Na het weekend wordt het zelfs guur.

We schreven eerder deze week al over een geblokkeerde situatie in de atmosfeer. Een hogedrukgebied boven Engeland weet van geen wijken, maar toch beginnen de eerste scheuren in het hoog zichtbaar te worden. Het hoog trekt zich terug tot boven de Golf van Biskaje en lagedrukgebieden nemen het stokje over.

Een eerste storing trekt morgen van noordwest naar zuidoost over het land en laat een paar millimeter aan regen achter. Er wordt zeer zachte lucht aangevoerd waardoor de maxima tot in de dubbele cijfers uitkomen. In de avond klaart het op, al trekt nog wel een gebied met neerslag over. Mogelijk dat de neerslag in het binnenland een winters karakter kan aannemen.

Tijdens de nacht is er een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Op plaatsen waar het lang genoeg helder blijft komt het kwik in de buurt van het vriespunt uit en zou een mistbank kunnen ontstaan. Onder de bewolking koelt het niet verder af dan een graad of 4.

Buien en veel wind

Vrijdag verloopt de dag meest droog en is op veel plekken na een zonloze periode de zon eindelijk weer eens te zien. Het wordt in de middag een graad of 8 bij een veelal matige noordwestenwind.

Zaterdag en zondag krijgen we te maken met enkele buien en een stevige wind. Vooral in het noordelijk kustgebied kan de wind soms stevig uithalen, maar ook landinwaarts zijn bij buien windstoten mogelijk. Koud wordt het allerminst met maxima rond 10 graden.

Maandag trekt een actief lagedrukgebied vlak langs Nederland en levert een ronduit guur weertype op. Talrijke winterse buien trekken vanaf de Noordzee het land op en gaan gepaard met regen, korrelhagel, natte sneeuw en mogelijk een klap onweer.

De wind haalt stevig uit en kan in de kustgebieden zelfs stormachtig worden. Windstoten komen boven het hele land voor en zijn liggen rond 75 km/uur boven het binnenland en rond 100 km/uur in de kustgebieden. Boven de Wadden zijn windstoten tot 120 km/uur mogelijk.