De weerkaarten worstelen behoorlijk met de verwachting op termijn. De uitkomsten van de berekeningen “zwabberen” alle kanten op en daarmee zit serieuze winterkou nog zeker niet in kannen en kruiken. Toch lijkt het later deze week wat kouder te worden met op donderdag en vrijdag sneeuwkansen!

Beginnende sneeuwval in Amsterdam. Foto: Stephan van Loon

Wie de Telegraaf vanochtend (digitaal) opensloeg werd (on)aangenaam verrast door een bericht over naderende forse winterkou. Deze kou zat inderdaad in één van de modellen, maar betrof slechts één berekening van de vele modellen en berekeningen. Iets meer dan 1% was die uitkomst als we dit afzetten tegen ECMWF en GFS en dat was er de volgende run alweer uit.

Sneeuw en vorst

Na een koude nacht met op meerdere plaatsen matige vorst is het komende 48 uur weer even gedaan met de kou. Zachtere en vochtigere lucht stroomt uit over Nederland, maar de kou is niet ver weg en bevind zich net ten noorden van ons land.

Het totale sneeuwdek tot vrijdagavond. Kaart: WXCHARTS

Donderdag komt het noordoosten weer in de koudere lucht terecht. Tegelijkertijd trekt een actief neerslaggebied vanuit het zuidwesten over het land. In het westen, zuidwesten en zuiden is het te warm voor sneeuw, maar in het noordoosten koud genoeg. Al valt ook in de hogere delen van Limburg sneeuw.

Voor het het midden van het land is de verwachting nog erg onzeker. Schuift de lijn tussen warme en koude lucht 100 kilometer dan maakt dat al een verschil van ruim 5 graden. Vooralsnog gaan de meeste modellen voor neerslag in vloeibare vorm en lijkt het gebied met sneeuw zich te beperken tot regio’s ten noordoosten van de lijn Enschede – Stavoren.

Vrijdag kruipt de kou langzaam zuidwaarts en wordt het in het midden van het land ook koud genoeg voor sneeuw. Hoeveelheden zijn nu nog lastig te bepalen.

Druksystemen bepalend voor kou

Vrijdag koerst een lagedrukgebied vanaf zee via Nederland richting Duitsland. Na passage draait de wind naar de noordoosthoek en komen alle regionen in de koude sector terecht.

Drukkaart voor vrijdag. Kaart: WXCHARTS

Het weekend verloopt fris met maxima net boven het vriespunt en in de nacht vriest het overal licht. Tijdens opklaringen en boven een sneeuwdek is matige vorst mogelijk.

Op de ultra lange termijn (langer dan 7 dagen vooruit) liggen alle mogelijkheden nog op tafel, maar de komende dagen zijn wel deels van invloed op die termijn. Valt er veel sneeuw dan kan een dikkere koude luchtlaag tot ontwikkeling komen welke zich veel lastiger laat verdrijven. Valt er niks en blijft de koudere kucht maar kort aanwezig dan is het met een dag alweer opgewarmd in Nederland.

ECMWF heeft duidelijk moeite met de grens tussen koude en warme lucht donderdag en vrijdag