De oktobermaand brengt doorgaans onstuimig weer met zich mee, maar dat valt vooralsnog mee. Sterker nog, de maand lijkt zelfs een voorjaarsachtig slot te krijgen. Later deze week vloeit het kwik naar bijna zomerse waarden en schijnt de zon regelmatig.

Heerlijk najaarsweer om eropuit te gaan in de door herfstkleuren gedomineerde bossen. Foto: Stephan van Loon

Lagedrukgebieden houden zich op boven de Atlantische Oceaan en hoge druk boven het Europees vasteland. Daartussen waait een zuidenwind waarmee zeer warme lucht vanuit Afrika via Spanje en Frankrijk richting de Benelux wordt geblazen.

Kijken we naar de normalen voor de derde decade van oktober dan zou het overdag 13.3 graden moeten worden en in de nacht een graad of 7. Beide waarden zullen echter voorlopig ruim overschreden worden. Vandaag en morgen valt de warmte met een graad of 17 nog mee, maar vanaf woensdag schiet het kwik omhoog.

Vooral vrijdag en zondag lijkt de warmte te pieken met in het binnenland maxima tussen 19 en 23 graden. In het zuidoosten kan het mogelijk zomers warm worden met een graad of 25. Maand- of seizoenrecords lijken niet te sneuvelen, daarvoor is de warmte net niet intens genoeg. Een verscherping van het dag- en/of decaderecord is wel mogelijk.

Op 26 oktober 2006 werd het in De Bilt 22.1 graden, mocht dat record verbroken worden dan kunnen we spreken over de landelijk officiële warmste oktoberdag van de derde decade ooit. Absolute recordhouder van de derde decade is Maastricht met op 27 oktober 1937 een temperatuur van 25.2 graden. Het zal erom spannen of dat record verbroken wordt, maar mochten alle puzzelstukjes op de juiste plek vallen dan is het niet ondenkbaar.