Warme lucht vanaf de Middellandse Zee heeft inmiddels grote delen van Europa veroverd. Wel is de atmosfeer vaak onstabiel en komen op grote schaal onweersbuien voor. In Nederland is het vandaag nog zonnig, maar vanaf komende nacht komen ook bij ons steeds vaker buien voor.

Vandaag wordt de warmste dag van de reeks zomerdagen die op de planning staan. Op grote schaal komt het kwik rond of net boven tropische waarden uit en daarmee zou het tot de eerste officiële tropische dag kunnen komen. Daarvoor dient het kwik in De Bilt de 30-graden grens te passeren. In het zuidoosten is het eerder deze maand al tropisch warm geweest.

Dankzij een uitloper van een hogedrukgebied was het weerbeeld afgelopen dagen vriendelijk met veel ruimte voor de zon. Ook vandaag verloopt nog zonnig, al trekken later vanmiddag vanuit het zuiden enkele wolken het land binnen. Dit is de voorbode van een weersverslechtering.

Onweersbuien brengen lokaal veel neerslag

De uitloper van het hoog trekt zich terug waardoor een lagedrukgebied steeds meer grip krijgt op ons weer. Zeer onstabiele lucht trekt komende 24 uur vanuit Frankrijk via België naar Nederland en zorgt dagelijks voor buien. Vooral komende nacht en morgen komt daarbij onweer voor en is kans op hagel en zware windstoten.

Vanaf zaterdag wordt het wat minder warm, maar is het met 22 tot 27 graden nog altijd zomers warm Wel blijft het tot maandag wisselvallig, maar zijn er tussen de buien door ook zeker fraaie momenten.

Voor de langere termijn is het nog koffiedik kijken. Een deel van de berekeningen opteert voor zonnig weer en een nieuwe opleving van de temperatuur, maar een net zo’n groot aandeel komt met gematigde kwikstanden en een voortzetting van de wisselvalligheid.