Dit weekend verloopt nog vrij zacht, maar vanaf maandag schakelen we over op een gevoelig kouder weertype. De middagtemperatuur duikt tot onder de 10 graden en soms vallen buien met een winters tintje.

Het is afgelopen 24 uur behoorlijk zacht waarin zelfs de eerste lokale 20 graden aangetikt werd. De weermodellen zinspeelden hier al een geruime week geleden op, maar het zonnige weer wat eveneens verwacht werd is niet gekomen. Boosdoener waren kleine lagedrukgebiedjes op grote hoogte die vlak langs Nederland trokken en voor regen en buien zorgden.

Gisteren trok bijvoorbeeld zo’n laagje ten zuiden van Nederland langs en leverde stevige onweersbuien op. Lokaal viel veel neerslag in korte tijd en onweerde het fors. Ook vandaag en morgen regent het na een vrij zonnige start van de dag.

Na het weekend wordt de stroming noordwestelijk en wordt koude en nog altijd onstabiele lucht aangevoerd. Vooral boven land onstaan dan gemakkelijk buien met lokaal hagel.

De temperatuur raakt in verval en komt op maandag nog maar rond 10 graden uit. Dinsdag en woensdag lijken we daar zelfs onder te komen. Daarbij waait het ook nog eens stevig door. Tijdens de nachten is het vaal helder en koelt het flink af. Op grote schaal kan het dan tot grondvorst komen.

Donderdag, Koningsdag lijkt droog te verlopen met een afwisseling van wolken en zon. De wind draait naar het zuidoosten waardoor iets zachtere lucht Nederland weer kan bereiken. Het wordt zo’n 11 graden in de kustgebieden tot 13 á 14 graden in het binnenland. Daarmee verloopt Koningsdag kouder dan normaal, maar dankzij het vriendelijke weerbeeld zal het buiten toch voorjaarsachtig aanvoelen.

De dagen daarna lijkt de opwarming door te zetten en maakt regen weinig kans.

One Response to Koel en wisselvallig