Na een dag met enkele stevige buien verloopt deze woensdag droog en vrij zonnig. Wel ligt nieuwe neerslag op de loer met mogelijk grote hoeveelheden voor het oosten zuidoosten van het land.

Wateroverlast behoort donderdag tot de mogelijkheden

De meeste regio’s hebben gisteren na lange tijd weer eens te maken gehad met regen. Daarmee is een einde gekomen aan de zeldzaam lange reeks neerslagloze dagen. In De Bilt stond de teller uiteindelijk op 38 droge dagen op rij!

De verschillen in neerslaghoeveelheden waren gisteren wel groot. Zo viel er op veel plekken slechts 5 tot 10 millimeter, maar waren er in het westen en oosten ook uitschieters tot boven 40 mm. De droogte is her en der dus iets getemperd, maar het meeste is vandaag alweer verdampt.

Inmiddels zijn de ogen gericht op morgen. Een actief lagedrukgebied en een zeer onstabiele atmosfeer kunnen wel eens een flinke plons regen geven. De weermodellen zijn het over één ding al meerdere runs eens; hoeveelheden tussen 50 en 100 millimeter zijn realistisch. Wel verschuift het zwaartepunt van run tot run en zien we onderlinge verschillen met hoe westelijk of oostelijk de zone precies trekt. Naast de opvallende neerslaghoeveelheden is er ook kans op een verscholen onweersbui.

Zoals de modellen nu schetsen krijgen Limburg, het oosten van Brabant en het zuidoosten van Gelderland te maken met de meeste neerslag. Daar hoeveelheden tot 75 millimeter en lokaal zelfs meer. Gezien het heuvelachtige landschap van Limburg is wateroverlast te verwachten en ook elders in het aandachtsgebied kunnen straten blank komen te staan. Voor de drie zuidoostelijke provincie is daarom een waarschuwing actief.

In de rest van het land is er weinig aan de hand. Zon en wolken wisselen elkaar af en in de middag is een enkele bui mogelijk, maar zoals gezegd: de zone kan nog wat verschuiven. Houd daarom de radar op onze website en app goed in de gaten!